Jag är vetenskapsman! Jag tror inte på förbannelser och sagor!
Tomas Lindström gör rollen som "Besökaren" i den nya uppsättning, baserad på den klassiska skräcknovellen signerad Edgar Allen Poe, som har premiär på Kulturnatten den 1 oktober.
Handlingen utspelar sig i ett gammalt slott dit besökaren, som är läkare och vetenskapsman, blivit kallad av sin släkting – Roderick Usher (spelad av Lennart Bäck). I pjäsen, likt Allan Poes original, framträder snart Ushers syster, Lady Madeleine, likt en vålnad. Enligt Usher har syskonparet drabbats av en fruktansvärd förbannelse, och hela huset är hotat att rasa.
Besökaren tror inte ett dugg på detta, han är ju läkare. Och Lady Madeleine är en hysterisk kvinna – som kan botas enligt läkarkonstens alla regler.
– Det här är en berättelse från 1800-talet då hysteri, som det kallades, var en sjukdom som bara drabbade kvinnor. Jag har valt att göra min tolkning och belysa detta, säger regissören Thomas Sundström, som även skrivit manuset.
Han förklarar att det faktum att Lady Madeleine (som spelas av Anna Jankert) lider av hysteri inte är något som framgår i Allan Poes 1800-talsnovell.
Samtidigt är det minst lika viktigt att bjuda publiken på ett äventyr med uppsättningen, som först och främst riktar sig mot den unga publiken från öns högstadieskolor.
– Jag vill att de ska känna att "det här vill jag se igen!", när de går härifrån. Det ska vara intressant men på deras villkor.
Så långt det går ska den lilla och intima teaterscenen fånga den unga betraktaren. Inspirationen hämtas från Game of Thrones och Harry Potter, berättar regissören.
– Det är spännande för det blir en större dialog med publiken – som alltid skiljer sig lite från gång till gång. Det är inte bara att de reagerar mer ljudligt än en vuxen publik, det blir oftast ett samtal efteråt, säger Tomas Lindström.
Och efter den här föreställningen finns det en del att prata om, konstaterar de båda skådespelarna.
– Det som pjäsen lyfter kring hysteri, det är ju rena 1800-talet. Handlingen är ju också från den tiden. Men mycket finns kvar kring mäns syn på kvinnor, vi är på många sätt fortfarande kvar i 1800-talet, så det är ett viktigt ämne, säger Lennart Bäck.
Utöver höstens föreställningar för högstadieskolan och gymnasiet, ges totalt sex offentliga föreställningar under de första veckorna i oktober.