Den musikaliska Gotlandstrion är Wayward home

Gotländska Clara Strauch, Vera Kebbe och Vilhelm Blomgren är aktuella med den musikaliska folksagan Wayward Home. I mitten av oktober var det Sverigepremiär och på lördag är det Visby som gäller.

– Det kändes klockrent, förklarar Clara Strauch (i mitten),  om hur det var att få med sig Vera Kebbe och Vilhelm Blomgren i Wayward Home.

– Det kändes klockrent, förklarar Clara Strauch (i mitten), om hur det var att få med sig Vera Kebbe och Vilhelm Blomgren i Wayward Home.

Foto: Christer Billström

Teater & musikal2019-10-25 11:00

I mitten av oktober var det Sverigepremiär för den musikaliska folksagan Wayward Home. På Västmanlands soppteater fick publiken följa en familjs jakt på ett tryggt hem efter att deras värld vänts uppochned. Gotländska Vilhelm Blomgren, som nyligen varit aktuell i Lukas Moodyssons HBO-serie Gösta samt Ari Asters sommarskräckis Midsommar, spelar pappan i den omkullkastade familjen.

– Det var fullsatt och från publiken kom det både skratt och gråt, det är väldigt roligt att få den publikresponsen, säger Vilhelm Blomgren.

Wayward Home startade sin resa i USA för dryga sex år sedan. Det var en annan gotlänning, svensk-amerikanska Clara Strauch, som tillsammans med amerikanska Maizy Scarpa arbetade fram text och musik till den Noaks ark-inspirerade pjäsen. 

– Det är ingenting jag jobbat med konstant utan det blev tre uppsättningar i USA med ett gäng pauser emellan. Vi ville på ett ganska konkret sätt utforska frågor om trygghet och pånyttfödelse ur ett familjeperspektiv, säger Clara.  

När Clara fick möjligheten att visa upp sin skapelse för svensk publik började ett digert översättningsarbete.

– Själva dialogen var egentligen inte speciellt svår, texten till sångerna var värre för att det ska funka både musikaliskt och innebördsmässigt. Men svårast var nog titeln, den har jag inte lyckats översätta på något vettigt sätt än.

När det var dags att sätta rollerna var det en tredje gotlänning som också fick chansen att skina: singer-songwritern Vera Kebbe. 

– Jag har ju egentligen bara sysslat med musik tidigare, jag var aktiv med teater 2006 men det känns som väldigt längesen. När Clara hörde av sig och vi skulle testa ett par scener var jag supernervös. Men när vi väl kom igång så kändes det helt naturligt, säger Vera Kebbe. 

Tre gotlänningar i samma pjäs är ingen slump, självklart känner trion varandra sedan tidigare. 

– Jag och Vera har känt varandra väldigt länge och jag och Clara har gjort två uppsättningar i Musikalkompaniet tillsammans. Och så gick jag också i förskolan tillsammans med Claras lillebror, lägger Vilhelm till med ett skratt.

– Det kändes klockrent att få in både Vera och Ville till det här projektet. Det rullar på jättebra, säger Clara Strauch. 

Att "musikalisk folksaga" klingar aningen nischat bryr sig trion inte om.

– Publiken gillar det starkt, musikaler vinner mer och mer mark, säger Vilhelm Blomgren. 

Enligt Clara Strauch är skillnaderna mellan amerikansk och svensk kultursmak stor men pjäsen går hem både där och här.

– Jag trodde nog att det skulle märkas mer på publiken att vi förflyttat oss från USA till Sverige men jag hade fel. Och folkmusikalgenren har blivit större i USA också, Hadestown och Once är två exempel som växt sig stora där. 

Vilhelm flikar också in att musikalernas framfart även märks på castingen av skådespelare.

– Man letar ofta främst efter folk som inte bara är duktiga skådisar utan man vill ha dem som både skådespelar och spelar något instrument. 

I Wayward Home kompar aktörerna sig själva på piano, gitarr, slagverk, samt akustiska ljudeffekter såsom bestick och sandpapper. I dagsläget är inga fler framföranden av Wayward Home planerade men förhoppningen är att det ska bli en ordentlig uppsättning av föreställningen framöver. 

Vera Kebbe är verksam i bland annat kulturföreningen Roxy.
Vera Kebbe är verksam i bland annat kulturföreningen Roxy.
Snabbfakta om skådisarna

Vilhelm Blomgren:

Bor i Stockholm.

28 år gammal.

Spelar pappan i föreställningen.

Börjar snart filma för en engelsk film som han inte kan säga speciellt mycket om ännu.

Vera Kebbe:

Bor på Länna i Visby.

28 år gammal.

Spelar barnet i föreställnigen. 

Verksamhetsledare på kulturföreningen Roxy. 

Clara Strauch:

Bor i Stockholm.

29 år gammal.

Spelar mamman i föreställningen. 

Släpper snart sin första svenska singel "DÄR" (8:e november).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!