Två gånger Allan på Närsakar

"För Allan del" är sommarens föreställning på Närsakar. Det handlar om verk signerade Allan Edwall och Allan Nilsson och på scenen återfinns bland andra den senares dotter Hanna.

Allan Nilsson.

Allan Nilsson.

Foto: Henrik Radhe

TEATER (GA)2016-06-09 10:15

Bakom föreställningen står förre länsteaterchefen och numera Närboende Örjan Herlitz.

– Jag bor ju här ute vid Närsakar och är lite förälskad i spelplatsen och har hittills gjort sju uppsättningar där.

– Jag har några idoler, ett par förenade med namnet Allan.

Örjan Herlitz har samarbetat med båda och menar att de liknade varandra trots helt skilda geografiska ursprungspunkter.

– Det handlar om liknande situationer och de liknade varandra i sin humor, de är båda stora pessimister.

Skriver Allan N om bondens situation så återfinns hos Allan E texter om vad som händer när bruket läggs ner.

Örjan Herlitz började samla material. Och det gav rejält utbyte.

– Jag åkte hem till Allan Nilsson och frågade om idén och återvände med 15 pärmar, allt han skrivit.

För framlidne Allan Edwalls texter tog han allt han hade själv och anlitade därefter bibliotek.

– Sen valde jag ut de texter av dem som jag tyckte väldigt mycket om.

Då visade det sig att föreställningen skulle bli sex timmar lång. Nu är den kraftigt nerbantad, till två akter om vardera cirka 45 minuter. Ramen är fyra gamla människor som sitter och minns och så dyker texter/minnesbilder från deras liv upp.

– Hälften är nog musik och sånger, konstaterar Örjan Herlitz och noterar att det blivit en föreställning med en totalt sett rättvis fördelning av de bådas material.

– Det är väldigt folkliga texter, det blir mycket humoristiskt.

"För Allan del" benämns revyföreställning men Örjan Herlitz är noga med att påpeka att det vad gäller Allan Nilsson inte handlar om någon kopia av Närrevyn.

– Skådespelarna kanske trodde det lite grann men det är det inte utan tenderar att bli en pjäs. Revytexterna var väldigt tidsbundna via namn på politiker och andra som dagens publik inte har en aning om. Vissa revynummer finns med men också djupa, existentiella texter som jag tycker är väldigt gripande och vemodiga.

På scenen återfinns "radarparet" Evert Jansson och Bengt-Åke Rundqvist. Vidare Elin Herlitz, musiklärare och dotter till Örjan, samt Hanna Hermansson, dotter till Allan Nilsson. Hon är således syster med mera tribunbekanta Marie och i år bortgångna Josefin.

Patrik Silvereke (som även heter Allan) svarar för musiken. Försöket att få med ytterligare en Allan, trumpetaren Jan Allan, i några föreställningar misslyckades dock. Han finns visserligen på Gotland i samband med Gullin-dagarna men var upptagen av andra engagemang.

Repetitionerna är i full gång. Det är tre veckor kvar till premiären den 29 juni. Sedan spelar ensemblen 15 föreställningar fram till den 17 juli.

Allan Nilsson Allan Edwall

Född 10 maj 1933 vid Alvare, När. Revyartist och textförfattare. En av de drivande bakom succén Närrevyn. Revyerna gavs från början i bygdegården i hemsocknen, sedan på Rondo i Klintehamn. Skrivit låttexter till bland annat "Summan kummar".

1924-1997. Född i Krokom, Jämtland. Sedan bosatt i Stockholm. Skådespelare, regissör, musiker. Fick sitt publika genombrott när han gestaltade Carlsson i SVT:s version av "Hemsöborna" 1966. Startade Teater Brunnsgatan Fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!