– Jag är just nu kidnappad, framhåller Peter Lindberg när han tar emot GA.
Inte fullt så allvarligt som det låter eftersom det uppenbarligen ingår som ett led i hans pågående födelsedagsfirande.
I Peter Lindbergs, också verksam under signaturen Plindberg, ateljé på Industrigatan står just nu ett antal välkända burkar, men i olika materiella utföranden och storlekar. Det handlar om den svenska chokladpulverfavoriten O´boys burkförpackningar. Men vid närmare betraktande är en del av dem i stället märkta med O´girl. Det är också Peter Lindbergs hittills största konstprojekt.
Han deklarerar att projektet ”Non Original, episod III” (som i praktiken är den första offentliga delen) handlar om såväl könsmaktsfördelning som varumärkespåverkan och allas lika värde. Idén fick han och starten skedde för drygt ett år sedan inför Vårsalongen på Korsbygården.
Peter Lindberg skulle leda en workshop med fingerfärgsmålning, plywoodskivor och färgburkar fanns med i bagaget. Men det var minusgrader och inga medmålare dök upp. Så han började skapa på egen hand.
– Jag hade gjort O´boy till mina döttrar när jag åkte. Den blå färgen från förpackningen dök upp och det var en mysig bild när det var så kallt.
När plywoodskivan var fylld av O´boy-målningen ställde han upp den och några gick förbi.
– En yngre tjej sa att det står inte O´boy utan O´girl. Det kändes som att det vanliga sättet att läsa var ett inlärt beteende. Det blev starten med att jobba med detta och det har jag nu gjort i ett års tid.
Något som avspeglar sig i O´boy-burkar, några i massutförande som för tankarna till Warhols Brilloboxar, och andra med variationer i text och färger.
Peter Lindberg förnekar inte inspirationskällorna.
– Ett koncept som gjorts så det är en cover, konstaterar han.
Plywoodmålningen finns med liksom en staty i pressad akryl med text på baksidan. Inledningsvis heter det: "Det här konstverket inhehåller ett stort hejarop för vår existens. Full av energi för att varje dag fylla på vårt eget ego".
– Det tog 368 dagar att få fram statyn som är essensen i det hela, den har O´girl-konceptet i sig och speglar verkligen vårt samhälle, summerar Peter Lindberg.
Han vill också bygga ut projektet med olika uttryck, bilder, diskussioner och debatter via Non Originals sajt.
– Jag vill öppna en dörr. Om jag sätter handtag på dörren går folk in och vidareutvecklar.
Peter Lindberg ser projektet som en utlöpare till den under hösten framträdande #Metoo-rörelsen.
– Det fanns där redan i luften. Det här faller in i det tänket och blir min hyllning till #Metoo. Vi har kommit långt men kan jobba på.
Det igenkännbara varumärket är således en viktig del i projektet.
Har du kontaktat O´boys tillverkare (Marabou, numera ägt av Mondelés International) angående ditt användande av det?
– Jag har skrivit men de har inte svarat. Men jag har patent på O´girl.
En udda effekt har behovet av arbetsmaterial också medfört.
– Jag har aldrig druckit så mycket O´boy som nu.