Grå och slipprig. Den luktar inte finkaffe heller, gyttjan i småbåtshamnen innanför Sju strömmar som följer med in i kajaken innan sittbrunnen försluts av en sprayhood. Det blir så när man sjösätter där. Men, vetskapen om att man snart möter friska havsvindar och den nära doften av rent vatten, gör att munnen ändå ler. Efter en kort tunnelfärd under väg 147 är de öppna vidderna snart ett faktum.
Att paddla kajak i Slite är verkligen att förena väldigt många goda saker. Paddlingen i sig är nära elementen, det är tyst och rogivande. Slite skärgård med dess sju närbelägna öar utgör fantastiska utflyktsmål att landa på eller runda. Totalt är det till och med femton öar runt eller norr om Slite. Alla öar har sin alldeles egna karaktäristik vilket ytterligare förstärker hur vansinnigt exklusivt detta egentligen är! Allt detta, så nära, så tillgängligt!
Närmast Slite ligger Enholmen. Ön har alltid haft en stark koppling till försvar och varit en plats varifrån man skulle bekämpa en angripare som sökte kontroll över Slite hamn. De historiska minnesmärkena finns till delar kvar än idag och gör ön intressant att besöka av det skälet. Även i modern tid har ön varit befäst för militära ändamål.
Något norr om Enholmen ligger Grunnet. Grunnet har sandstrand vilket gör den till ett välbesökt utflyktsmål för båtfarare sommartid. Ostkusten på Grunnet härbärgerar kolonier med måsar, ejdrar och andra sjöfåglar på våren. Ytterligare norrut ligger Asunden. Denna ö är förbunden med fastlandet via en bro och har ett vackert raukområde med klippor vid stranden vilket gör den till ett populärt utflyktsmål sommartid. En knapp distansminut sydost om Asunden ligger Majgu. Denna ö är en riktig pärla i samlingen. På senvåren blommar ofantliga mängder med orkidéer som färgar hela landskapet i rött och gult av Adam och Eva liksom violett av alla nycklar. Till denna färgprakt räknas otaliga mängder med andra örter. Det är märkligt hur den havsnära luften skapar ett mikroklimat som verkar främja såväl tidig blomning som riklig mångfald av blommor. I sanning en fantastisk ö.
Lite drygt två distansminuter nordost om Majgu ligger Skenalden. För några år sedan var den ett tråkigt ställe att landa på då skarven häckade där och i princip förstörde hela ön och även havsbotten. Några dykningar jag gjorde där för några år sedan bekräftade att skarven äter mycket fisk och tömmer ifrån sig rikliga mängder. Ja, så rikligt att botten var riktigt grå på stora ytor. Enfald är sällan lyckligt, inte heller här. Skarven har för tillfället lämnat Skenalden och nu andas man in mandelblomma istället. Och kära läsare: det doftar avgjort godare än skarv. Även på denna ö är östra stranden fylld av måsar och andra sjöfåglar under våren. Rakt norr om Skenalden ligger Hojskär, en liten och ganska obetydlig holme. Lite intressantare är dock en plats mellan Skenalden och Hojskär. Denna plats är dold under ytan. Formad som en hästsko är det en samling undervattensraukar som ibland avslöjar sig på avstånd när det blåser och sjön bryter på formationen. Om det är högvatten och vindstilla behöver man vara nära för att upptäcka den. Ingen utmärkning finns. Den sista av öarna nära Slite är Ytterholmen. Ön har ett mycket fint raukfält på ostsidan.
Utöver de ovan nämnda öarna finns norr om Slite även Fjaugen, Furilden, Skenholmen och flera andra och mindre holmar, var och en med speciella egenskaper. Beroende på hur lång tid som står till buds för kajakturen kan man sjösätta i Slite eller på många ställen utmed kusten. Möjligheterna är alltså rikliga att anpassa kajakturen efter intresse och disponibel tid. Den som väljer en tredagarstur med tältövernattning i Sliteskärgården och norr därom är i sanning en mycket rikare människa efteråt!
Att paddla kajak utmed Gotlands kuster är i allmänhet en viss utmaning med hänsyn till vädrets makter. Glädjen är omvänt proportionell mot vindhastighet och våghöjd kan man säga. I en skärgårdsmiljö blir det naturligen fler möjligheter att vara till sjöss. Och det vill man ju så utöver fina naturupplevelser ger Slite tillfälle till fler utflykter.
När det gäller havspaddling säger det sig självt att två kajaker är dubbelt så bra som en ensampaddlare. Även om vind och vågor är snälla är inte alltid omdömet på topp när det gäller andra sjöfarare. Några höga svallvågor kan tippa kajaken. Då är det bättre att vara flera kajaker. Varje kajak bör dessutom vara försedd med paddelflottör och länspump.
Utanför sommartiden kan nedkylningseffekten bli allvarlig om man får flera timmar i vattnet eller tvingas färdas med blöta och kalla kläder. Med rätt utrustning, inklusive rätt klädsel, går det alldeles utmärkt att paddla även på vintern. Man kan dock råka ut för överraskningar. En gång begav jag mig iväg i öppet och lugnt vatten. Fem timmar senare på tillbakavägen, hade havet fryst till på sista delen och det hela blev mycket … varmare, för det var svettigt när man inte längre kunde paddla.
Att paddla kajak är i grunden fråga om att behärska tekniken till en effektiv paddling snarare än en råstyrka som ger uthållighet. Med rätt teknik där man vrider kroppen låter man bål och lår hjälpa till i paddlingen, större muskelgrupper hjälper således armarna. Paddling ger därför på flera sätt en bra träning för styrka och rörlighet. Hur fort paddlar man då? Tillräckligt fort är ett bra svar, ett annat är cirka fem till sju kilometer i timmen. Med tillräckligt menas att kajakturen ska ju bli vad man vill göra den till. Visst kan man hålla högt tempo och då även paddla i tio kilometer i timmen, men då behöver man vara väl tränad för detta och ha rätt teknik. För vardagspaddlaren är det förmodligen mer önskvärt att ta sig fram utan risk för skador i armar och handleder och helt enkelt njuta av turen och färdmålet.
Kajak kan hyras på flera platser på Gotland, under sommarsäsongen även i Slite. För den som vill äga en kajak själv kan det vara en fördel att passa på efter säsongen och göra en bra affär för nästkommande års paddling. De flesta uthyrningsfirmor har sådan utförsäljning i samband med att de skaffar nya kajaker. Typiska mått för en bra turkajak med gott om utrymme för packning och ändå vara snabb och stabil är: längd 518 cm och bredd 59 cm. En begagnad sådan kostar mellan 7 000-8 000 kronor inklusive några tillbehör. Då får man en kajak som håller i tiotals år.