Boken "Alla kan se dig" släpps på onsdag och är den 16:e i serien om kriminalinspektör Maria Wern. Precis som vanligt har författaren Anna Jansson vävt in egna upplevelser och ämnen som engagerar henne i boken, och den här gången är bland annat offentlighetens negativa sidor ett av bokens fundament.
– Maria Wern är polisens talesman på Gotland. Hon bor på Klinten i Visby, och i boken är det någon som filmar rakt in i hennes sovrum och hotar med att lägga ut det på nätet. Det är en av händelserna som präglar boken, berättar Anna Jansson när Helagotland.se pratar med henne någon dag innan boken landar i butikerna.
Hon berättar att hon själv blev stalkad under en period för några år sedan.
– Det var under åren 2006 till 2007 som en kvinna stalkade mig. Jag fick bland annat ha livvakt under bokmässan. Jag polisanmälde händelsen, men på den tiden kunde inte polisen göra något alls eftersom hon inte skadade mig eller sig själv. 2011 kom dock en ny lagstiftning som gör att polisen kan rubricera sådant här som olaga förföljelse.
Kvinnan var bland annat uppe på lasarettet där Anna Jansson arbetar som sjuksköterska.
– Hon var uppe på avdelningen bland svårt sjuka patienter för att få tag på mig. Att ständigt ha det här hotet över mig var hemskt. Under den här perioden var även min man svårt sjuk och vårdades i hemmet, och han var hela tiden rädd att hon skulle dyka upp. Det var fruktansvärt otrevligt.
– Trots det hon gjorde ville jag inte med min polisanmälan att hon skulle få något straff, utan jag ville att hon skulle få hjälp.
Anna Jansson berättar att Brottsförebyggande rådet (BRÅ) 2006 gjorde en undersökning om just stalkning. Den visade att en av tio personer blir stalkade, men att väldigt få anmäler det.
– Det känns viktigt att ta upp det här med stalkning. När exempelvis politiker stalkas anser jag att det är ett hot mot vår demokrati.
I "Alla kan se dig" ställs huvudpersonen Maria Wern även för ett annat personligt dilemma, som även det engagerar Anna Jansson starkt.
– Det handlar om vilka bilder på sina barn man lägger ut på sociala medier. För Maria handlar det om att hennes dotter Linda somnat nakenfis med en häxhatt på huvudet, något Maria själv tycker är gulligt. Men hon är i valet och kvalet om det är okej att lägga ut en sådan bild på Facebook, och till slut väljer hon att låta bli, berättar Anna Jansson och fortsätter:
– Det finns en mängd exempel där det märks vi inte riktigt hänger med i tekniken, och där vi inte förstår hur vi ska skydda oss och våra barn från den. Min uppmaning är: när ni lägger ut bilder på era barn på Facebook, gör det med respekt för dem.
Givetvis innehåller även den nya boken ett mord för Maria Wern att lösa. Den här gången är det en skolfotograf som hittas ihjälslagen i sitt hem i Slite. Dessutom sker ett antal attacker mot pensionärer, vilket gör att man börjar misstänka att någon på ön har något emot äldre människor.
– Men det har förstås en helt annan förklaring, säger Anna Jansson hemlighetsfullt.
Hon berättar att hon redan har ytterligare en Maria Wern-bok färdigskriven och som kommer ut om ett drygt år. Det kommer nya filmer om Maria Wern inom kort, och det har även skrivits ett filmkontrakt på boken "Ödesgudinnan på Salong d'Amour" som släpptes förra året. Anna Jansson avslöjar att den boken även kommer att få en uppföljare. I sommar släpps dessutom den 13:e boken i serien om Emil Wern med titeln "Brevtjuven". Utöver alla bok- och filmprojekt ser hon just nu mycket fram emot Gotlands nya deckarfestival under vecka 33.
– Det ska bli fantastiskt roligt. Vi har så många internationellt erkända deckarförfattare i det är landet, men vi har inte haft något festival. Nu får vi det, och Gotland är så klart det perfekta platsen, säger hon med ett skratt.