Lik i garderoben och monster på divanen

När Dorian Gray, doktor Jekyll och vampyrdrottningen Carmilla går i terapi blir människornas inre demoner lättare att förstå. Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg skriver i romanen ”Monster i terapi” smart och roligt om monster, människor och de läkande samtalen.

Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld sätter den anglosaxiska 1800-talslitteraturens monster i terapisoffan.

Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld sätter den anglosaxiska 1800-talslitteraturens monster i terapisoffan.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skönlitteratur2020-03-31 10:00

En ny bok

Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg 

Monster i terapi

Norstedts  

När Dorian Gray, doktor Jekyll och vampyrdrottningen Carmilla går i terapi blir människornas inre demoner lättare att förstå. Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg skriver i romanen ”Monster i terapi” smart och roligt om monster, människor och de läkande samtalen. Jägerfeld är legitimerad psykolog med flera prisade romaner bakom sig och Strandberg är känd författare av barn- och vuxenböcker.

En psykolog är försvunnen. På mottagningen finns en mängd dokument om ”specialpatienter”, litterära gestalter från 1800-talet som har rest framåt i tiden för att gå i modern psykoterapi. Psykologen har tänkt skriva en bok om dem och lämnar efter sig journalanteckningar, utskrifter av terapisessionerna och korrespondensen med psykologens handledare. Här får läsarna följa samtalen med en läkare som tvivlar på vem han är, en lesbisk psykopat till vampyrdrottning, en hätsk vetenskapsman och hans avskydda skapelse och en narcissistisk dandy. Doktor Jekyll, vampyrkvinnan Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray brottas med tidlösa problem som alla kan känna igen sig i. Hur kan man acceptera oönskade sidor hos sig själv? Hur konfronterar man samhällets alltför snäva regler? Måste den som är fruktad av alla hata sig själv? Hur åldras man med värdighet när ungdom och skönhet är allt?

Att den blide doktor Jekyll ibland förvandlas till den hetsige mr Hyde handlar om förträngda aggressioner, skam och förnekelse och ett gravt missbruk. Och när Joseph Sheridan Le Fanus romangestalt Carmilla motvilligt går i parterapi med sin undergivna älskarinna Laura avslöjas hennes mer ocharmiga sidor. Hon är rena psykopaten. Bekymmer är det också med doktor Frankenstein som faktiskt hatar sitt egenskapade monster. Är det bristande faderskärlek som gjort monstret fruktat? Det är en dysfunktionell varelse som inte är det minsta gullig. Inte alls bra som barnvakt eller sällskap åt mormor.

Bortsett från en bitvis krystad dialog om samhällets skiftande syn på jämlikhet och homosexualitet och konflikterna mellan de fiktiva monstrens värld och vår egen är boken mycket läsvärd. Givande om terapisessioner och vindlande, insiktsfulla samtal. Intressant, lärorikt och kul om dåtida monster i nutida terapi. Och möt monstren i original genom att gå till källorna! Läs de fantastiska romanerna bakom verket, fulla av gotisk skräckromantik. Oscar Wilde, Le Fanu, Mary Shelley och Robert Louis Stevenson visste vad de gjorde. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!