På lördag avgörs vilket av de tolv bidragen i Melodifestivalfinalen som kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Tel Aviv 18 maj. För vissa är detta en av årets absoluta höjdpunkter, medan andra kommer att ta till drastiska metoder för att undvika jippot. Några som garanterat kommer att bänka sig framför tv:n klockan 20.00 imorgon är Ida Stuxberg och hennes sjuåriga lillasyster Älva Nirs. När GA besöker schlagerfantasterna hinner vi knappt innanför dörren innan Älva ger sin analys av den stundande finalen, iklädd guldtights dagen till ära.
– Jag tror att John Lundvik eller Bishara vinner, säger hon, men tillägger att hennes favoriter är Mohombi och Malou Prytz.
Älva berättar att hon började titta på Melodifestivalen när hon var fem år. I år ska hon få åka till Stockholm och se genrepet på plats.
– Det ska bli spännande, konstaterar Älva.
Det var egentligen Idas bror Per som introducerade henne för Melodifestivalen och Eurovision. Mamma Mona Wahlgren tror att sonen Pers intresse kan ha samband med att han föddes i april 1984, alltså samma år som Herreys vann Eurovision med låten ”Diggiloo diggiley”.
– Han är sådär att man kan säga ett land och ett år så kan han sjunga låten. Jag smittades av intresset, säger Ida.
Per och Ida har varit och sett tävlingen live många gånger. Nu senast såg de när Eurovision hölls i Stockholm år 2016.
– Det var stort. Sverige har högt anseende inom Eurovision, och det märktes. Vi har åkt på ganska många deltävlingar runt om i Sverige. Det har också varit en rolig grej att få se olika städer, berättar hon.
Med en fem veckor gammal bebis kommer Ida i år att följa finalen från tv-soffan. Trots nyfött barn har hon ändå lyckats följa tävlingen.
– Jag missade lite av första deltävlingen på grund av bebis, men jag kollade i kapp. Min man har tagit Frej när jag vill titta, säger hon.
Mellotilltuggen stavas dekadens.
– Det ska vara en riktig svullarfest där alla har fått välja sin favorit. Jag vill ha After Eight, så har det varit sedan jag var liten, säger Ida.
Melodifestivalen har utvecklats till mycket mer än bara en musiktävling. Trots allt runtomkring enas Ida och Älva om att det ändå är musiken som är det viktiga. I år ger de dock låtarna ett svagt betyg.
– Ingen är jättebra och ingen jättedålig. Vissa år blir man helt knockad, som när Loreen vann. I år är det ingen som direkt har fastnat, säger Ida.
Vilket bidrag tror du vinner?
– Jag tror att Bishara kan vinna, han är en underdog. Sedan tycker jag att John Lundvik verkar riktigt sympatisk och sjunger bra, tyvärr har låten inte riktigt satt sig, säger Ida.
Programledarna har en väldigt viktig roll och är en stor del i om det är ett bra eller mindre bra år, menar Ida.
– Det måste vara ett av de svåraste uppdragen för en manusförfattare eftersom alla ska tycka att det är roligt. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det, och tycker att de är bra i år. Den bästa genom åren tycker jag nog var Jonas Gardell.
Melloskeptikerns vanligaste argument brukar vara ”det var bättre förr”. Ida menar att man kan tycka vad man vill om festivalen, men att den i alla fall gör att människor samlas i tv-soffan tillsammans.
– Det finns något slags folksjälsargument i mig. Numer finns det så få program som enar, det viktigaste med mello är att alla tittar gemensamt.
Vilken är bästa låten genom tiderna?
– I nutid är det Loreen med ”Euphoria”. Annars är jag lite svag för Tommy Nilsson med ”En dag”, säger Ida.