En gotländsk Romeo och Julia-variant. Så benämner Länsteaterchefen Thomas Sundström vårens huvudnummer på repertoaren, ”Anna & Jacob Dubbe” där han själv för manus och musik.
Handlingen skildrar kärlekshistorien mellan den med tiden välkände och excentriske handelsmannen Jacob Dubbe och Anna Torsman.
Texten bygger på den första boken, ”Köpmannen vid Lilla Strandporten”, i tidningsmannen Pelle Sollermans Dubbe-trilogi. Tidsmässigt följer man Jacob Dubbe från tioårsåldern fram till att han gifter sig med Anna.
– Gotlands svar på Strindberg, en sorts Hemsöborna-trilogi, menar Thomas Sundström.
Föreställningens form är en kombination.
– Vi kallar det för musikteater. Därför sökte vi skådespelare som också kan sjunga.
Dessutom sökte man per annons i förra lördagens GA ett taffelpiano oavsett skick. En typ av piano som skapades under 1700-talets andra hälft. Och man fick flera svar. Det som nu står mitt på scengolvet är intransporterat från Burs och har tillhört en av öns mest kända spelmän, Nils Mårtensson Fredin, mera känd som Flors'n i Burs. Det är inte omöjligt att Dubbe hört musik spelas från denna taffel.
Taffelpianot ska dock byggas om invändigt, berättar Daniel Kylén, som, med bland annat ett förlutet som student på Tonsättarskolan, är föreställningens ende instrumentalist.
– Det ska se ut som en taffel men låta som en piano.
Rasmus Mononen gör Jacob Dubbe och har sina rötter i Skåne.
– Jag kommer inte att prata gotländska, försäkrar han. Han menar att det handlar om ett ”köttigt och tungt manus” och får också byta typgenre.
– Nu blir det som prins, jag har annars alltid fått spela skurk.
Någonting som är högst påtagligt när man träder in i scenrummet är den stora träkonstruktion som är under uppbyggnad och omsluter rummet och där doften av färskt trä är påtaglig. I färdigt skick skall bygget föreställa en Visbymiljö under 1700-talet.
Att Dubbe-paret skildras under en längre tidsperiod innebär också ovanligt många kostymer, 80-talet sådana kommer att användas under föreställningen.
Repetitionerna är nu inne på andra veckan. Föreställningen har premiär den 2 mars.