Många generationer av sjöfolk och fartyg

”Farfars båtar” kallar hon sin bok – men den skulle också ha kunnat heta ”Fars, farfars och farfars fars båtar”, skriver GT:s recensent Ola Sollerman.

Barkskeppet Lilian var ett av många segelfartyg under tidig Myrsten-tid. Sen följde både ångbåtar och bilfärjor.

Barkskeppet Lilian var ett av många segelfartyg under tidig Myrsten-tid. Sen följde både ångbåtar och bilfärjor.

Foto: Ola Sollerman

Recension2021-07-11 11:11
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny bok

Den boktiteln hade kanske blivit lite för lång, men den hade varit helt riktig. För det handlar om Slite-släkten Myrsten – och då finns det gott om både båtägare och båtar.

Charlotte Lautmann heter bokens författare. Hon är född Myrsten, dotter till Carl Bertil Myrsten. Hon har tidigare gett ut boken ”Farfars rötter”, men då handlade det mest om människorna inom släkten Myrsten, nu ligger fokus mer på båtarna.

Och Myrstens-båtar finns det gott om, så många att jag inte kan räkna upp eller hålla reda på alla. Jag trodde jag hade bra koll på den myrstenska flottan, men här finns båtar jag aldrig hört talas om.

Det är tre generationer Myrsten hon berättar om – eller egentligen fyra eftersom hon på slutet också nämner Gustaf Myrsten jr, ännu aktiv båtägare med trafik i Stockholms skärgård och på Gotska Sandön.

Det är inte bara tre generationer hon beskriver utan också tre helt skilda epoker. Först Johan Niclas Myrsten med sina många segelfartyg, sedan sonen Gustaf Myrsten som satsar på ång- och motorfartyg och därefter Carl Bertil Myrsten med sina stora bil- och passagerarfärjor med trafik på Åland och Finland. Det är säkert många som ännu minns Carl Bertil, det är bara nio år sedan han gick bort.

Johan Niclas hade mängder av segelfartyg – men så gick de också åt i olyckor och förlisningar. Därför blev inte ekonomin så lysande, men vad man förlorade på sjöfarten tog man igen på krogen hemma i Slite. Dock slutade ett kortare försök med aktiebolaget Slite Skeppsrederi med konkurs.

Johan Niclas efterträddes av Gustaf som var både redare och skeppare. Från hans tid minns man fartyg som Othem och Dalhem, och nu gick det bättre ekonomiskt, åtminstone Othem tjänade in storkovan.

En annan Myrsten var John som inte minst betydde mycket för Cementas tillkomst.

Carl Bertil satsade ju på passagerartrafik på Åland och Finland. Tyvärr slutade det med konkurs – av många kallad ”den onödiga konkursen”. Liksom sina föregångare hade han starka känslor för Slite, bland annat genom att sätta Slite i aktern på sina Finlandsfärjor.

Mycket och många att läsa om. Visst har det skrivits åtskilligt om Myrstens tidigare, men Charlotte Lautmann har mycket nytt att komma med och ger lite extra ”kött på benen”, inte minst genom att berätta mycket om det ekonomiska och om många brevväxlingar som ger en bra närvarokänsla.

Läsvärt både om människor och båtar.