Biografi tar upp Lagerlöfs Visbyvistelse

Trots omfånget lockar Anna-Karin Palms tegelsten om Selma Lagerlöf till läsning. Inte minst för Lagerlöfs somrar i Visby med kärleken.

Selma Lagerlöf tillbringade två somrar i Visby tillsammans med Sophie Elkan.

Selma Lagerlöf tillbringade två somrar i Visby tillsammans med Sophie Elkan.

Foto: SvD/TT

Recension2020-03-23 10:00

640 sidor tjock låg den i månader på soffbordet. Tjocka böcker är inte min grej. Anna-Karin Palms Augustnominerade biografi över Selma Lagerlöf ”Jag vill sätta världen i rörelse” (Bonniers, 2019), inköpt på Bokens Dag som gästades Anna-Karin Palm, blev liggande trots den trevliga dedikationen.

Till slut tog nyfikenheten över. Började läsa. Blev fast. Ingen kan som Anna-Karin Palm locka till läsning med sitt infallsrika språk.

Här får vi följa Selmas barndom på Mårbacka, utbildning till lärarinna med undervisning i Landskrona. Sorgen att tvingas se Mårbacka gå ur familjen, senare lyckan att kunna återköpa och bygga upp sitt älskade hem. Hennes livs kärlekar –  Sophie Elkan och Valborg Olander – med resor och en ständig ström av brev. Med åren växer författarskapet till ett väldigt omfång. Från genombrottet med Gösta Berlings saga (1891) över den älskade Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-07) till de många novellerna som ständigt rinner från hennes penna. Däremellan romaner som Jerusalem och Kejsaren av Portugallien. Och så Körkarlen (1912) som blev berömd stumfilm 1921 i regi av Victor Sjöström. En av Ingmar Bergmans absoluta favoriter.

Lagerlöf blev ”den första kvinnan på parnassen”. Alltså: den första kvinnan att 1909 få Nobelpriset i litteratur och den första kvinnan invald i Svenska Akademien 1914. Hon var också en av förgrundskvinnorna i kampen för kvinnlig rösträtt.

Sommaren 1887 reste Selma Lagerlöf och Sophie Elkan till Visby för att arbeta. De hyrde två rum på Tranhusgatan. Tre år tidigare hade de varit här några sommarveckor för att vila upp sig. Skrev till mamma att hon blivit rund om kinderna och solbränd. Det gav mersmak, så 1887 stannade de till i mitten av september. De spisade middag i DBW:s paviljong vid Botaniska Trädgården. En trappa upp drack de kaffe på balkongen och njöt av ”det vida blå Visbyhavet”.

Selma Lagerlöf slutförde i Visby ”Antikrists mirakler”. Uppenbarligen samlade hon då intryck till kapitlet om Visby ”Två städer” i Nils Holgersson.

I Lagerlöfs universum finns alltid kontakten bakåt med det ursprungliga och sagorna. Naturen är besjälad och möts med respekt. Vi beror av varandra i en gemensam värld. Och så kärlekens kraft som ständigt inspirerar.

Selma Lagerlöf går sin egen väg och sätter ock vår egen värld i rörelse.

Allt detta hanterar Anna-Karin Palm intressant och medryckande.

Anna-Karin Palms biografi är en riktig tegelsten, som trots omfånget lockar till läsning.
Anna-Karin Palms biografi är en riktig tegelsten, som trots omfånget lockar till läsning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!