Manskören NS har firat 115 år som kör och de fyra senaste åren velat hedra någon duktig gotländsk musikerkollega. Sven Wessman var först ut, följd av Britta Backlund Rödland och Sofia Ahlin Schwanbom. Årets mottagare av priset Lyran överraskades i direktsändning i Sveriges Radio Gotland, när hela kören plötsligt trängde sig in i studion.
– Ni fattar inte hur mycket det här värmer och ger mig ny inspiration. Jag är för en gångs skull nästan mållös, säger han.
De nio sångarna i kören har instiftat priset för att skapa goda relationer och visa sin uppskattning över kollegor och gotländska musiker. I 25 år har Erik Skagerfält varit tubaist hos Gotlandsmusiken, men också producent för mängder av konserter och uppsättningar.
– Skulle han lägga av i Gotlandsmusiken skulle de få ersätta honom med två man, säger Nils-Erik Gottlander, sångare i NS.
Efter att ha återfått talförmågan berättar Erik Skagerfält hur allt började i Adolf Fredriks musikskola, med starka körtraditioner hemifrån där både farfar och pappa sjöng i kör.
– Det här rör verkligen vid mina rötter och mitt hjärta, säger han om körens pris.
Att Erik Skagerfält tog vikariatet 1994 som tubaist hos Gotlandsmusiken och flyttade till ön har han aldrig ångrat.
– Det finns fortfarande en vänlighet i det här samhället på Gotland som vi måste vara rädda om, säger han.
Men det är långt ifrån lugn och ro som han kom till. Föreställningen "Underjorden tur och retur" har precis avslutats innan bygdegårdsturnén "Pang i bygget", även den tillsammans med länsteatern, i fredags kväll hade premiär i Slite. Just nu planerar Erik Skagerfält konserter för 2019 och 2020 och mycket har förändrats hos Gotlandsmusiken under hans 25 år.
– Då var vi en institution med rötter i militärmusiken. Dem har vi fortfarande kvar, vi har inte tagit bort något, men utvecklat, säger han och berättar att kvittot är publiksnittet som har ökat från 150 till 450 per konsert – med helt nya målgrupper.
Att vara producent innebär att pussla, allt från jätteuppsättningen Carmina Burana som hyllades av publiken, eller produktionen i Globen som Erik Skagerfält också ansvarade för med 7 500 scouter. Inspiration och påfyllning av energi får han genom att lyssna på tystnaden eller ljudböcker, och att umgås med sina vänner. På konsertscenen är koncentrationen däremot krävande total.
– Du måste vara i nuet – på plats själsligt, mentalt och rent fysiskt. Levererar du inte som du ska går det ut över alla andra, säger Erik Skagerfält.