Täckating en folkfest

I helgen var det stor folkfest på Hundlausar i Vamlingbo. Ett 50-tal personer slöt upp för att hjälpa till när det gamla lammgiftet skulle få nytt tak.

När man inte längre kunde hiva upp agen fick man hissa upp knippen med rep.

När man inte längre kunde hiva upp agen fick man hissa upp knippen med rep.

Foto: Sofie Regnander

Nytt landmärke (GT)2018-09-18 08:30

Alldeles i närheten av de tre kvarnarna på Hundlausar i Vamlingbo har det legat en ruin, tidigare ett lammgift. Platsen har varit ordentligt igenväxt med enbuskar och tall och inte särskilt synligt från vägen som leder ner till Hoburgen. Men nu har det blivit ändring på det.

Erik Domerarven Larsson i Öja har länge haft lammgiftet i tankarna och när det stod klart att länsstyrelsen skulle skjuta till en del pengar till restaureringen kunde arbetet komma igång. Under vintern och våren har området röjts av. Därefter har Erik Larsson sett till att stenväggar och takstolar kommit på plats.

I lördags anslöt ett 50-tal personer för att helt ideellt, mot endast mat och dryck, hjälpa till att få taket täckt med cirka 20 ton ag. Prick klockan 8 drog arbetet igång.

– Vi vill ha med mycket folk så att kunskapen kan leva vidare. Det är en hel del yngre som är med här, så säg att vi säkrat kunskapen 50 år framöver, säger Erik Larsson som själv var med om sin första täckating 1976, avancerade till byxkarl, för att slutligen bli agbas 1987.

– Näst efter basen kommer byxkarlarna och deras jobb är helt avgörande för om taket ska hålla när det stormar. De säkrar agen vid gavlarna .

Vad gör en agbas då?

– Haha, det måste ju vara någon som håller reda på allt och vakar över hur det ser ut!

Är du nöjd med det du ser?

– Jo, det har blivit en knöl på mitten av taket på en sida. Vi ska se om den försvinner när vi drar med ett tug (rep) över taket sedan. Tugä (repet) ser till att löst ag åker av och det jämnas till lite. Ju slätare tak desto mer hållbart blir det.

Hur länge kommer det här taket att hålla?

– Det får vi se... men om man underhåller det skulle jag tro att det kan hålla till 2050.

Utöver bas och byxkarlar krävs också de som kan hiva upp agen på taket och sedan trampa den. På landbacken tillverkas byxor – tvinnad ag – som byxkarlarna använder i sitt förstärkningsarbete. Därutöver har många slitit hårt i köket för att förse alla med mat och dryck.

– Det är ganska fantastiskt att folk kan gå samman och göra något sådant här, säger Kerstin Berg som tillsammans med Gunnar Lind äger lammgiftet på Hundlausar.

Det är inte bara arbete med taket en sådan här dag, det är väl full aktivitet i köket också?

– Jo, det går det inte att fuska med. Det ska finnas dricka till alla. Det ska vara kaffehalva och smörgås klucku tei, otendag med lagd bulle och kvällsmat och gröt på det. Det är många som bidragit med tårtor, maten har vi beställt och mycket är bakat i förväg. Vi har varit många i köket, men det ska organiseras, dukas fram och av, det är ett heltidsjobb.

Bidraget från länsstyrelsen täcker inte alla omkostnader, varför ville ni ändå satsa på att rusta upp lammgiftet?

– Åh, egentligen för syns skull. Det blir en vacker helhet med kvarnarna här. Det redan många som stannat till och tittat och frågat i dag, så det märks att intresset är stort. Många har också velat vara med och lära sig för att hålla liv i en tradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!