Det är bakom trumsetet han haft sin givna plats genom åren, gotlänningen Erik Fritz. Han bor numera i Stockholm och är verksam som jurist inom Värmdö kommun och det var just under juridikstudierna de teoretiska textmassorna liksom tog över hela hans liv.
– Jag kände att jag behövde göra något kreativt, något där hela uttrycket är mitt eget, inte bara vara trummis i ett band, säger han.
Den tändande gnistan var egentligen då han för några år sedan spelade in en skiva med bandet Honeymilk i Alexander Härnlövs studio i Vall.
– Jag började utforska en ny värld, jag lärde mig spela andra instrument, skriva låtar och göra inspelningar hemma i lägenheten. Efter hand växte den här musiken fram, berättar han.
Från början var det meningen att också sjunga, men så kom hans syster Judit förbi på en kopp kaffe, Judit som pluggar på Konstfack i Stockholm.
– Jag frågade om hon inte kunde lägga en stämma...och sedan var det bara att plocka bort min sång, skrattar han. Hennes röst har ett enormt omfång.
På det viset utvecklades det hela alltså till ett syskonprojekt, vilket lanserats under senvintern. Men musiken är tillkommen betydligt tidigare än så.
Erik Fritz gav sig nämligen tusan på att göra skivan samtidigt som sitt examensarbete inom juridikstudierna. För att balansera det formella språket med musik från hjärtat.
– Det gick nästan. Jag tog examen för ett år sedan och skivan, som tog ett och ett halvt år att göra, har varit klar nästa lika länge.
De musikaliska influenserna hörs i den lågmälda musiken, för den som lyssnar noga. Eriks trumspel har ett groove med touch av hiphop, inspirationen kommer även från gammal Motown-soul. Judit sjunger med mörk stämma och absolut närvaro om vädret, midsommarfirande, Norrbotten och storstadsensamhet.
Releasen har skett i skymundan, men skivan "Nowhere's Eve" finns nu ute på de flesta streamingtjänsterna. Erik Fritz säger att han gillar det nutida sättet att skapa och sprida musik:
– Det går så enkelt att få ut sin musik och det blir tillgänglig för alla. Den har fått bra omdömen i musiktidningar och jag har redan gjort en halv skiva till, berättar han.
Eventuellt kommer musiken också att spelas live, han har testat några låtar med gotländska kompisar. "Vi får se hur det blir", säger han.
Okej, Les Shales. Varför?
– Det betyder skiffer, jag ville ha något med berggrunden och en anknytning till Gotland, "shale" är ett fint ord, det blev ännu finare på franska, eller hur?