Ett samhälle i miniatyr tar form på teatern

Allmänna sången förflyttar sig från sagornas värld till 1800-talets verklighet. Om några veckor har körens senaste storsatsning, "Samma ull", premiär.

De senaste 20 åren har den gotländska kören satsat på en rad egna produktioner. "Samma ull" på länsteatern är senast i raden.

De senaste 20 åren har den gotländska kören satsat på en rad egna produktioner. "Samma ull" på länsteatern är senast i raden.

Foto: Bo Göran Kristoffersson/Lonka Foto

Musikteater2019-09-25 13:14

Det har gått drygt 20 år sedan Allmänna sången uruppförde folkmusikdramat "Volund", som något otippat blivit en riktig långkörare på körfestivaler över hela världen. 2005 var det premiär för nästa satsning, "Utlottningen", som tog avstamp i Gutasagan. Nu är det dags igen: 11 oktober går ridån upp för "Samma ull", återigen med text av radioprofilen Eva Sjöstrand och musik av Mats Hallberg och Jan Ekedahl.

– Under åren har jag fortlöpande fått melodier från Jan. Från början visste jag inte vad vi skulle använda dem till, men så plötsligt snubblade jag över den här historien. Alla goda ting är trots allt tre, tänkte jag, och började skissa på vårt tredje folkmusikdrama. Från början var det lite motstånd från Jan och Mats. Vad var det som var så himla intressant med att några tanter åkte till fastlandet, tyckte de väl först. Så känner de inte längre, berättar Eva Sjöstrand.      

"Samma ull" bygger på en sann berättelse, hämtad ur Nils Lithbergs bok "Gotländsk kvinnlig husflit i äldre tider" från 1924. Dramat utspelar sig 1824 och kretsar kring en problemkantad båtfärd till fastlandet. Ombord finns ett antal gotländska kvinnor, bland annat Briten Grankvist, som är på väg till Stockholm för att sälja ulltröjor.

– Det som fascinerade mig var att fartyget blir som ett samhälle i miniatyr. Hög och låg, alla har samlats på samma ställe, och alla kastas in i samma situation. Titeln är förstås dubbeltydig. Den anspelar rent konkret på den tidens lammnäring, som många levde av. Symboliskt syftar den på hur vi människor förhåller oss till varandra, vem som tar hand om vem. 

Någon fullständig förteckning över vilka som befann sig på fartyget har inte bevarats till eftervärlden. Eva Sjöstrand har således haft någorlunda fria händer att utforma persongalleriet. Några uppdiktade personer finns dock inte i detta folkmusikdrama; samtliga levde på verklighetens Gotland under denna tid.

Det var aldrig frestande att hitta på helt nya gestalter?

– Nej, jag är tvungen att hålla mig till historien, för min egen skull främst. Det finns så många gamla gotländska levnadsöden, företeelser och sedvänjor som yngre aldrig hört talas. Det är beklämmande. Därför ser jag det som min plikt att bevara allt detta till kommande generationer, säger Eva Sjöstrand.

"Samma ull" spelas vid fyra tillfällen 11–13 oktober på länsteatern i Visby.

Eva Sjöstrand har skrivit texten till "Samma ull".
Eva Sjöstrand har skrivit texten till "Samma ull".
Karta: Länsteatern på Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om