Proggen lever i Hellvi

En unik aldrig tidigare visad samling bilder från Rågsved och den svenska proggens historia i form av affischer visas på Gotland. Chauffören till Ebba Gröns turnébuss tog bilderna och han berättar gärna om tiden då det begav sig.

Urin.Blutte Burholm

Urin.Blutte Burholm

Foto: Carl ”Blutte” Burholm

Musik2017-07-07 07:00

Solen skiner över Konsum i Hellvi. Affären bommade igen 1956 och ägs numera av Sven och Ulrika Bjärhall. Här driver de Kanela kultur som ideell förening.

En vecka framåt fyller bilder och affischer väggarna.

– Det här är första gången de visas. Titta här, Ebba Grön innan de bildades! Här sitter Fjodor, Gurra och Thåström, säger Håkan Agnsäter och pekar.

Han har gått igenom 700 av 6 000 diabilder tagna av Carl ”Blutte” Burholm, som var chaufför åt Ebba Grön. Många av bilderna är tagna i Rågsved. Stockholmsförorten byggdes med betong från Sellbergs. Bolagets namn lånades 1977 till festivalen Sellstock, en travestering på mer kända Woodstock.

– Då bildades Ebba Grön. De hade sin första spelning i mars 1978 på Rågsveds ungdomsgård, säger Blutte och bläddrar bland sina aldrig tidigare visade bilder på Thåström under Roskilde 1979.

Thåström, Fjodor och Gurra började sina karriärer i band med namn som The Fajts, Urin och von Fjäderfä. Carl ”Blutte” Burholm var kompis med dem och när Ebba Grön bildades fick han köra bandets Volkswagen-buss och rodda med ljudet.

– Vi hade två sånghögtalare, en backline , gitarr- och basförstärkare och trummor. Sedan var det bara slammer, säger han.

Ett 60-tal av Bluttes bilder ställs ut med vernissage nu på söndag i den gamla Konsumbutiken, tillsammans med ett 100-tal av Håkans affischer. En del av hans enorma samling har tidigare visats på Nordiska museet, han samlade dem under 1970-talet samtidigt som han var aktiv musiker.

– Vi bodde i kollektiv och hyrde Alice Tegnérs hus som skulle rivas i Djursholm. Hela rummet var fullt av affischer, säger Håkan och berättar att han och Sven bodde ihop och spelade i bandet Solen skiner.

Affischer med mer eller mindre politiska budskap var dåtidens SMS, långt innan sociala medier ens var påtänkta för unga att kommunicera med.

– Jag kommer ihåg när almarna skulle fällas. Då satt en affisch i tunnelbanan om att vi alla skulle samlas, säger Håkan.

I dag är musikerna i gamla Konsum nyblivna pensionärer. För snart 50 år sedan var de byggstenar i ett stycke svensk historia.

– Den alternativa musikrörelsen startade med festen på Gärdet 1970. Den progressiva musiken var ickekommersiell. Vi hade egna skivbolag, egen distribution och egna musikställen över hela landet. Det var en enorm undergroundrörelse, säger Håkan.

Han och Svens band Solen skiner spelade in två plattor och drog storpublik, efter att de varit med i radio eller i någon av de två tv-kanaler som då fanns i Sverige.

– Vi hade 120 spelningar om året mellan 1973 och 1977, säger han.

Musikerna levde alternativt och blev inte feta på musiken. De överlevde tack vare kulturbidrag, maskrosvin, linser och råris. Deras musik var en viktig del i proggrörelsen. Blutten visar en av sina bilder där Thåström och några andra musiker tågar med en stor trumma genom Stockholms gator på första maj.

– Vi fick inte vara med sossarna, så vi körde eget. Det kom 40 snutar och stoppade oss i Humlegården, säger Blutte och berättar att en av deras paroller löd ”Ge alla pampar ståplats i Strömmen”.

Flera av musikerna tillbringade sina somrar med att jobba som bonddrängar på Fårö.

– Vi var asfaltsungar och proggare. Vi var radikala och ville ha reda på hur jordbruk fungerar. Man måste odla sina egna linser, säger Blutte.

Sedan några år bor han permanent vid Puttersjaus i Rute. Flera av de andra musikerna har också valt att flytta till Gotland.

Sina minnen bär de med glädje och viss stolthet.

– Jag tycker att det är jättekul att ha historien och musiken som röd tråd genom livet, säger Håkan.

Han berättar att han jobbat som assistent åt den världsberömda fotografen Lennart Nilsson och varit läkare på vårdcentral. Som nybliven pensionär skriver han just nu på en bok om den svenska gruppen Träd, gräs och stenar.

Blutte har kontakter med tv som visat intresse för såväl hans minnen som unika samling fotografier. Diabilderna drömmer han om att digitalisera och skapa en samling av.

– Jag skulle behöva ett nytt kulturbidrag, det vore skitkul och en kulturgärning, säger han.

Utställningen har vernissage på söndag klockan 12.00. Då utlovas livemusik, sedan visas bilderna till och med 15 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!