– Kör-Sverige väntar med spänning på vad Folkhälsomyndigheten ska komma med för nya rekommendationer när det gäller körsång.
– Hela kör-världen väntar på besked. I juni sa Folkhälsomyndigheten till oss att man inte skulle utfärda några separata rekommendationer för olika verksamheter. Men vi är en så stor rörelse och omständigheterna speciella, säger Karin Eklundh, förbundsdirektör i Sveriges körförbund.
Hon har starka kopplingar till Gotland, var under många år verksam som körledare här, och är alltjämt deltidsboende i Klintehamn. I sin roll har hon framfört synpunkter till Folkhälsomyndigheten och i tisdags deltog hon, tillsammans med representanter för Sveriges körledare och Sveriges kyrkosångförbund, i ett digitalt möte med kulturminister Amanda Lind.
– Det var ett dialogmöte där vi fick tillfälle att berätta om vår verksamhet och framföra våra önskemål, säger Karin Eklundh.
Nedsläckningen har lett till att körer lagts ner och till att övningar satts på paus helt och hållet. Regeln om maximalt 50 personer har lett till att mängder av konserter och framträdanden ställts in och körer tappat inkomster från biljettförsäljning,
– Dialogmötet var givande. Det vi efterfrågar nu är vägledning och riktlinjer.
Ett flertal forskningsrapporter har understrukit problemet med att sjunga tillsammans, ur smittspridningssynpunkt. Om det säger Karin Eklundh:
– Under hela våren har vi stått fast vid att det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller för oss. Så ska det fortsätta.
Hon räknar heller inte med några omvälvande förändringar när Folkhälsomyndighetens nya besked kommer. Men någon lättnad i restriktionerna.
Alma Emilsson, kyrkomusiker i domkyrkan, leder fyra körer. Det är barnkörerna Sankta Marias barnkör, Sankta Maria soul children, Domkyrkans ungdomsgospelkör och gospelkören för vuxna, Kumbaya.
– Med barnkörerna är det mesta som vanligt. Men vi håller avstånd och tar inte i varandra. I vuxenkören har det varit upp till var och en om man har velat delta. Kören har drygt 40 medlemmar och det har kommit alltifrån 10 till 20 personer säger Alma Emilsson.
– Jag har försökt med en del direktsända övningar på sociala medier, men det blir ju inte alls samma sak.
Det har varit, och är, en tuff tid för sångarna:
– Behovet av samspel, gemenskapen, mötet med varandra betyder så mycket. Jag ser det som en hälsorisk för körmedlemmarna att inte få sjunga tillsammans.
Sofia Lilja är kyrkomusiker i Romaklosters pastorat och leder dels Östergarns kyrkokör för vuxna, dels Kräklingbo barnkör.
– Körsång är friskvård för själen. För många äldre korister är kören en oerhört viktig del av det sociala livet. Det finns ett skäl till att isolering är den hårdaste bestraffningen i fängelser, säger hon.
Hon löser problemet med sociala distanseringen genom att samla grupper om fyra eller fem personer, utomhus.
– Men snart måste vi in. Just i dag har jag ägnat åtta-nio timmar åt att fara runt på Östergarnslandet och leta lämplig lokal för coronaanpassade övningar, säger hon.
Under tiden, på nätet och i P4, kan man höra Alma Emilsson vid pianot sjunga sin coronalåt:
"Vi tar en dag i sänder, hoppas att det vänder, vi tvättar våra händer – och gör så gott vi kan, vi håller på distansen, vågar inte ta den chansen, vi stannar mitt i dansen – av hänsyn till varann..."