Årets NS-lyra till Eva Sjöstrand

Radioprofilen Eva Sjöstrand avbröts mitt i sändning av ett gäng herrar. Det var sångsällskapet NS som meddelade att hon tilldelas Årets Lyra.

Eva Sjöstrand som tröjkälling i "Samma ull".

Eva Sjöstrand som tröjkälling i "Samma ull".

Foto: Åsa Sveds/arkiv

Musik2019-11-01 15:13

Årets Lyra, som har delats ut av sångsällskapet Nio Sångare i fem år, ska gå till en person som gjort en betydande gärning för musiklivet på Gotland. Och nu var det alltså Eva Sjöstrands tur att ta emot priset. Sjöstrands röst känns igen från radioprogram som Klassisk förmiddag, Vågor och Mimer. Hon är också en drivande kraft i kören Allmänna sången, som gjort folkmusikdramerna "Volund", "Utlottningen" och nu senast "Samma ull". Undertecknad skrev följande i GT:s recension av sistnämnda föreställning häromveckan: "Mest av allt påminner faktiskt 'Samma ull' om de där tröjorna som plockas fram varje jul för att skydda mot den råa decemberkylan; stickade men inte stickiga." 

NS' motivering lyder: "Eva har ägnat största delen av sitt journalistiska liv åt radion. Där har hon haft sin tyngdpunkt i musikens värld inte minst med sina musikprogram i Sveriges Radio P 2 [...] En vidare uppräkning av hennes prestationer skulle ta alltför mycket ord i anspråk varför vi bara konstaterar att vi i Eva har en av landets trevligaste och mest initierade radioröster. Nånting som vi gotlänningar är stolta över." 

Pristagaren själv hade svårt att hitta orden när sångsällskapet överraskade henne mitt i sändning under fredagen. 

– Alltså jag känner mig fullständigt blåst ... och väldigt överraskad ... och väldigt hedrad ... och glad ... och hyllad, sa hon i P4 Gotland i samband med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!