Evenemanget Gotlands deckardagar ingår i Gotland Art Week och pågår i år mellan den 16 och 18 augusti. Nytt är ett samarbete med Svenska Deckarakademin och årets dagar gästas av 20 aktuella författare.
– Det blir inte fler och jag är nöjd med kadern av författare, säger akademiens skattmästare Nisse Scherman.
De tre dagarna fylls av seminarier, boksigneringar, samtal och möten, liksom i fjol med restaurang Joda i Visby hamn som centrum.
Att så många författare har valt just Gotland som skådeplats för mord och spänningsromaner tror Nisse Scherman inte beror på ryktet om idyll och rosornas ö.
– Nu är det blodens ö. Bara att gå omkring i Visbys gränder och på Gotland överhuvudtaget uppmuntrar till mystik och hemligheter, säger han.
Just om Gotland som mordplats kommer Håkan Nesser, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Carin Gerhardsen, Marianne Cedervall, Per Schlingmann, Marc Voltenauer och Håkan Östlundh att prata om på fredagen. Håkan Östlundh släpper dessutom på kvällen sin nya roman ”Profetens dubbelliv”.
– Även Anna Jansson kommer att ha en release för en ny serie. Hon har skrivit om Maria Wern så länge och utvidgar nu till Örebro, där hon bor, säger Nisse Scherman.
Nytt grepp för i år är också en form av speed dating i Botaniska trädgården på lördagen.
– Författarna står still, men besökarna går runt och får fråga om vad som helst, säger Nisse Scherman.
Begreppet ”winecrime” införs också, på restaurang Volare på Strandgatan.
– Om hjältarnas alkoholvanor, vi ska slakta myten om den whiskeydrickande kommissarien, säger han.
Förra året gavs det ut drygt 250 deckare i Sverige.
– Det är klart att alla inte var bra, säger Nisse Scherman och förklarar att han har läst deckare i hela sitt liv.
Sedan 1989 har han varit bokhandlare i Haninge och tack vare sitt eget intresse sålt en och annan bok i genren.
– Det var min bästa gren, säger han och berättar att han i dag är pensionär.
Svenska deckarakademien delar ut pris till förra årets bästa deckare. Under dagarna i Visby kommer Stina Jackson, numera boende i Denver i USA, att få ta emot priset ”Den gyllene kofoten” för sin roman Silvervägen.
Till dagarna i Visby kommer också en hel del journalister, bland annat från Tyskland där filmerna baserade på Mari Jungstedts böcker har storpublik och lockar turister att komma till Gotland för att se mordplatserna i verkligheten.
– Hansan lever kvar, i kulturell form, konstaterar Nisse Scherman.