Ett rop för att världen ska vakna

Dör konsten dör mänskligheten också. Det menar konstnären och miljökämpen Mervi Kekarainen som med humor och starka uttryck vill få omvärlden att vakna – innan det är för sent.

Mervi Kekarainen har vernissage på lördag på Galleri Gotland.

Mervi Kekarainen har vernissage på lördag på Galleri Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Miljökämpe (GA)2019-09-06 16:04

Från en vägg blickar Mervi Kekarainen i massupplaga, sorgset, hysteriskt och vemodigt med ansiktsuttryck i starka känslor, på besökaren.

– När jag inte kommer på något att göra rullar jag inte tummarna utan gör ett självporträtt om dagen, säger hon.

Ingen kan nu beskylla Mervi Kekarainen för att ligga på latsidan. Nyfiken att ständigt gå vidare har hon hunnit söka sig till uttrycksformer som dans, teater, film, grafik och måleri.

– Jag vill hela tiden vidare och jag vill utmana mig och det konstnärliga uttrycket, säger hon.

Född på en halvö i Finska viken utbildade hon sig tidigt för att jobba med teater. Bland annat via mimlinjen på Stockholms dramatiska högskola, för att i tystnad uttrycka allt från sorg till glädje med hjälp av kroppen. Via dans, skådespeleri, film och barnteater hamnade hon 60 år gammal på konstskola på Öland. Till Gotland flyttade hon för sju år sedan.

– Jag är en ö-människa och Gotland är en sagoö som jag alltid hade tänkt flytta till en dag, säger Mervi Kekarainen.

På lördag har hon vernissage på Galleri Gotland med utställningen Divina Commedia. Inspirerad av Dante är utställningen ett rop på hjälp, även om det redan kan vara försent för att den lilla människan ska förmå att rädda jorden.

– Jag har stått på barrikaderna sedan 1971 för miljön. Redan då hade vi fakta. Men alla skrattade åt oss och kallade oss för trädkramare och idioter, säger Mervi Kekarainen.

Ilskan över tillverkningshysteri och överkonsumtion finns i hennes eget sätt att leva: Utan körkort, utan att köpa nytillverkade kläder och bara äta vegetariskt. Men också i hennes skapande.

– Att vara konstnärlig innebär att vara påhittig. Av ingenting kan man göra allting och förändra världen, säger hon om konstens möjlighet att visa på lösningar.

Plötsligt far Mervi Kekarainen snabbt upp från sin stol. Hon lägger allvaret bakom sig en stund, för att uttrycka sig med humor istället.

– Jag ska läsa en korvdikt för dig. Det är inte många som har hört korvdikter, säger hon, sekunden innan skådespelaren i henne tar över och med oväntad inlevelse och glimten i ögat läser en dikt med korv som tema.

Utställningen på Galleri Gotland är kraftfull och kräver en del eftertanke av besökaren. Av ingenting gör Mervi allt, för människans kamp och överlevnad i klimatkrisen – med konsten som vapen.

– Jag är allting och ingenting, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!