Kristian har ägnat 19 år åt Søren Norby

Kristian Tallroth har skrivit ett tungt verk om Søren Norby, länsherre på Visborgs slott. Drygt två kilo och över 600 sidor.

Kristian Tallroth är väl medveten om att hans bok om Søren Norby kräver en del av läsaren, men väl inne berättelsen framträder en fascinerande historia.

Kristian Tallroth är väl medveten om att hans bok om Søren Norby kräver en del av läsaren, men väl inne berättelsen framträder en fascinerande historia.

Foto: Magnus Ihreskog

Litteratur2019-11-07 14:57

Det var ett mastodontprojekt han tog sig an, Kristian Tallroth, musiker, författare och amatörhistoriker. Även om han till en början inte riktigt hade omfattningen klar för sig.

För projektet svällde och det kom att ta 19 år innan boken var klar att tryckas.

– Jag har inte skrivit hela tiden, men, jo, sedan 2000 har jag varit gravid med bok, som han uttrycker det.

Mellan 1517 och 1528 var Norby, uppvuxen i lågadlig familj på danska ön Fyn, länsherre på Visborgs slott, handplockad för uppdraget av Kristian II, han som kom att kallas Kristian tyrann.

Denne erövrade Sverige 1520 vilket kom att utmynna i Stockholms blodbad. Søren Norby var med vid tillfället och sägs vara den som förhindrade att även kvinnor avrättades under blodbadet, detta då han blivit förälskad i Kristina Gyllenstjärna, änka till riksföreståndaren Sten Sture den yngre som vid tiden nyligen dödats i slaget vid Bogesund.

– Det är en underhållande, lärorik och spännande berättelse om en dramatisk period i Nordens historia, säger Kristian Tallroth.

Han hade tröttnat på att läsa påhittade romaner, gav sig in i författaren Alf Henrikssons böcker om den svenska historien och blev i någon mån fast i de många fascinerande berättelserna.

Så när han under ett beredskapsjobb på kulturföreningen Roxy skrev en text om Visborgs slott och därigenom kom i kontakt med Søren Norby var hans väg, så att säga, utstakad.

Under arbetet med "Søren Norby - ett medeltida äventyr" har Kristian läst allt han kommit över, boken är alltså baserad på tidigare forskning.

Utöver det har han försökt fånga samtiden, politiken och den allmänna utvecklingen i Norden.

– Få gotlänningar verkar känna till honom. Han har två gator uppkallade efter sig, en i Visby och en i Slite, men där är hans namn felstavat. Han hette Norby, inte Norrby. Många kallar honom "sjörövare" men han var så mycket mer än så.

Han vågar inte tänka på hur många timmar han lagt ner på projektet, dock är det en hel värld han satt sig in i och försöker beskriva med färg och känslor på de 600 sidorna, tryckta i 300 exemplar.

– Jag har hållit mig till fakta, men det finns luckor där man ibland måste dra egna slutsatser och det har jag gjort, det har varit oerhört inspirerande.

En sak kan han bestämt avfärda efter arbetet med denna jättebok. Ingen på Gotland är släkt med Søren Norby.

– Det finns många Norrby på ön, men ingen av dessa är släkt med Søren Norby. Jag är ledsen att behöva meddela detta, säger Kristian Tallroth.

"Søren Norby - ett medeltida äventyr" har release hos bokhandeln Wessman & Pettersson i Visby på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!