Bidrar till kungahusets lässtiftelse

Varför behöver lässvårigheter ett så krångligt ord som dyslexi? Författaren Johanna Svanborg har löst problemet. Nu bidrar hon till den kungliga stiftelsen för hjälp till de med läs- och skrivsvårigheter.

Omslaget till den första boken om Torsten och Bengt.

Omslaget till den första boken om Torsten och Bengt.

Foto:

Lässatsning2018-09-17 13:20

Johanna Svanborg i Fröjel sålde klädaffären i Klinte och satsade stenhårt på debutromanen "Skalets röda strimma". Den blev en storsäljare.

– Runt 35 000, men jag har inte riktigt koll, säger hon och berättar att hon har skrivit de 20 första kapitlen i uppföljaren, som kanske kan bli klar under nästa år, men att satsningen på barnböcker har kommit emellan.

Huvudrollsinnehavarna Torsten och Bengt är poliser i vuxenboken, och finns med även i en serie med barn och ungdomsböcker. På söndag släpper Johanna en pekbok för de allra minsta och barnboken "KockoBengan och Torsten med borsten".

– Böckerna kom i torsdags med posten och i fredags skickade jag dem till alla prinsar och prinsessor, säger hon och berättar om kontakterna med kungahuset.

I bilen på väg hem efter att ha handlat i Klinte började hon grubbla över varför ett så svårt ord som dyslexi behöver användas för alla de som har nog med läs- och skrivsvårigheter. Hon kom på att svårigheterna kan förkortas LOSS.

– Jag gjorde ett varumärkesskydd på ordet och ett på en logga som ska vara gratis för alla bokhandlare, bibliotekarier och logopeder, säger Johanna Svanborg och berättar att hon också skrev till prins Carl-Philips och prinsessan Sofias stiftelse som jobbar med dyslexi och mot mobbning på internet.

Den kungliga stiftelsen gillade idén och resultatet är att 40 kronor per barnbok om Torsten och Bengt går till arbetet i prinsparets stiftelse.

Bakgrunden till sitt engagemang för dem som har svårt att läsa och skriva är Johanna Svanborgs egna upplevelser i skolan.

– Jag vet själv hur respektlöst behandlad och totalt värdelös man kände sig när man inte kunde läsa, säger hon och berättar att det först efter flera år i skolan upptäcktes att hon behövde glasögon.

Dyslexi kan gå i arv. Ett av hennes barn har det, liksom hennes pappa.

– Jag tycker synd om dem som har dyslexi, även vuxna blir retade och de lider i tysthet, säger hon.

Johanna Svanborg delar med sig av sina tips, bland annat att använda en äggklocka och att läsa tillsammans med sina barn.

– Läs fem minuter och ta paus i fem minuter. Pausen är viktig för att återhämta och rensa hjärnan, säger hon.

Till boksläppet på Warfsholm på söndag har hon beställt 200 bullar att bjuda barnen på. Kanske blir det också tid att läsa högt för dem.

– Sitter man still och rullar tummarna händer det ingenting. Det är kul att man som litet förlag har kommit så här långt, säger Johanna Svanborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!