Hemsöborna"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen."
Så börjar August Strindbergs romanklassiker Hemsöborna. Romanen berättar historien om Hemsö gård där gamle herr Flod har dött och gården förfaller. Änkan Madame Flod ser den förfalla eftersom sonen Gusten inte är intresserad. Hon annonserar efter en dräng och värmländske Carlsson får anställning. Han får gården på fötter men får fiender och Gusten ser honom som en inkräktare. Madame blir intresserad av drängen och de gifter sig. Men Carlsson är en lurig en och slutar ta hand om gården samtidigt som han lägger an på en av pigorna. Det blir massor av förvecklingar mellan de olika egensinniga karaktärerna innan pjäsen är över.
Strindbergs bästa
Örjan Herlitz är regissör och har velat sätta upp den på Närsakar scen länge;
- När scenen kom till 2005 var min första tanke att den passade perfekt för pjäsen. Sedan är det Strindbergs bästa verk, den är folklig, humoristisk, och gripande.
Örjan tyckte det var på tiden att Strindberg kom till ön.
- Det har inte varit så mycket om honom här. Jag vill att gotlänningarna också ska få ta del av Strindbergsåret.
Produktionen imponerar med 35 personer på scenen plus fem musiker.
- Det är 13 roller och en kommenterande kör, som dels sjunger och kommenterar som i den grekiska teatern, säger han.
Musikteater
Trots att det ingår runt 15 sånger i föreställningen vill inte Örjan kalla det en musikal.
- Den är mustig och folklig. Det ingår även tragiska händelser men det är så pass lustfyllt att jag skulle kalla det en humoristisk musikteaterpjäs, säger han.
Inte svår
Även fast pjäsen är gammal tror han att alla kan hänga med i handlingen.
- Den är lätt att ta till sig, det är ingen publik som står frågande till någonting. Jag tror att den är spännande trots att man vet hur det går sedan innan, och så blir det många skratt, säger Örjan.
Strindberg skrev romanen från Tyskland och Schweiz och den grundar sig på hans egna minnesbilder.
- På Hemsös förelaga Kymendö fanns det en änka som hade gift sig med en dräng. Strindberg bodde där några somrar. När boken kom blev han portad från ön, säger Örjan.
Örjan tycker att alla borde känna till Strindbergs verk.
- Han är landets främsta författare genom alla tider. Hade han inte varit så besvärlig hade han säkert fått nobelpriset. Han var en föregångare både inom teater och inom litteratur, säger han.
Fortfarande aktuell
Trots att Hemsöborna utspelar sig på 1800-talet är den fortfarande relevant.
- Det finns sommargäster som kommer till Gotland som beter sig som professorn i pjäsen. Det finns hycklande präster, och rivaliteten mellan son och moderns nya man är väldigt vanligt. Det är kriteriet för en klassiker, att den fortfarande är giltig i dag, tycker Örjan.
Han hoppas att många kommer, inte minst för att få lära känna Strindberg.
- Det blir en helkväll med bra musik, fin text på en otroligt vacker spelplats. En folklig föreställning som man kan bära med sig länge, menar Örjan.