Wolfgang på turné
Marie Flemström, Medeltidsveckan, berättar att barnen som inbjuds till generalrepetitionen av Medeltidsveckans föreställningar, bland annat tornerspelen, får ge förslag på vad pengarna som samlas in då, ska gå till.
- I år tyckte barnen att vi skulle göra något för barn som ligger på sjukhus, förklarar hon.
*
Sagt och gjort, nästa vecka börjar den lilla turnén till särskolor och sjukhuset. Förutom Medeltidsveckan är barn- och utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen med och finansierar med varsin del.
- Det är en delvis omarbetad föreställning av Cirkusresan som jag har varit ute och spelat i skolorna, berättar Wolfgang Weiser, cirkusartist, skådespelare och rörelsepedagog.
- När jag jobbar med barn är en viktig utgångspunkt att göra barnen delaktiga och när man jobbar med sjuka och funktionshindrade barn gäller det att anpassa interagerandet till deras förutsättningar.
Wolfgang Weiser arbetar med så kallad Alexanderteknik, en pedagogik som utgår från ett förhållningssätt att människan är en helhet där våra rörelsemönster är viktiga och påverkar oss i alla lägen. Pedagogiken går ut på att bli medveten om kroppens rörelsemönster och använda den kunskapen för att må bättre och bli bättre på det man gör.
*
Alexanderteknik är ingen behandling utan en pedagogik man vill använda en positiv motivation istället för som det mer vanliga, en negativ: att man har fått ont nånstans och behöver träna på olika sätt för att bli av med stelhet och smärta.
- Cirkus som metod för att lära sig nya saker är därför väldigt bra. Man lär sig något nytt och spännande där rörelsen kommer in naturligt, förklarar Wolfgang Weiser som har planer på att starta en grupp för män: "Nya rytmiska rörelser för mogna män 37.5+".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!