Wisby Haga yngst bland hembygdsföreningar
Nu finns där grillplats, miljövänlig sopbehållare av vedpinnar, och ett anslag där förbipasserande kan stanna till och ta en paus.
Där står det att Haga änge är en del av vår boendemiljö som vi anser värd och vårda. Hjälp oss hålla ordning i änget så att alla kan njuta av naturen nära inpå oss.
Bakom såväl röjning som anslag står Gotlands yngsta hembygdsförening - Wisby Haga. Den är drygt ett år gammal, har 50 medlemmar och började när nyinflyttade Åsa Wallin sökte gemenskap med grannarna och ville veta nåt om stället hon flyttat till.
Första träffen hölls i juli i fjol.
En av hennes grannar är Kjellåke Nordström, ung pensionär, och känd för att ta tag i saker.
- Vi har röjt och kommunen har kört bort det, säger Kjellåke. Allra först tog jag kontakt med stadsträdgårdsmästare Suzanne Edström och samarbetet där har gått bra.
*
Medlemmarna i den unga hembygdsföreningen vill känna sig för och göra lite av varje.
- I slutet av november i fjol samlades vi till kransbindning i vårt garage, säger Kjellåke. Så har vi haft bussutlyfkt till norra Gotland och då hade vi kontakt med hembygdsföreningen i Lärbro. Åsa Wallin lär oss kalligrafi och så har vi arbetat med änget.
Det blev så att Åsa Wallin blev föreningens ordförande. Övriga i styrelsen, förutom Kjellåke är Bengt Gardell, Anita Nygren, och Barbro Wettersten.
Cirka 500 arbetstimmar har medlemmarna lagt i Haga änge, som gränsar mot Vattenverket, Visbyleden och en privattomt.
När sly och annat rensats bort började det grönska i änget i våras. Kjellåke kunde räkna upp till 200 olika växter, däribland många blommor, och i de höga träden lekte ekorrar och fåglar kvittrade.
Så småningom kommer det att bli en boulebana i ena kanten av änget.
Det blir troligen fortsättning på röjningen mot Visbyleden men en trädridå på cirka tio meter sparas mot den trafikerade vägen.
Den unga hembygdsföreningen har redan kontakt med kolonoiträdgårdsföreningen i området och vill ha mer "grannkontakter".
- Medan vi röjde i änget var det många som kom in och pratade, säger Kjellåke. Det var roligt att få uppskattande ord om att änget gjordes iordning, att det blev ett fint strövområde.
Den här veckan är det möte i Wisby Haga hembygdsförening. Då skall medlemmarna diskutera vad som skall göras framöver. Idéer finns det många.
Sist, men inte minst, berättar Kjellåke, att en av föreningens 50 medlemmar är landshövding Marianne Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!