Westfalenstipendiat visar prov på platsrelaterad konst

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2007-09-11 04:00
Efter ett drygt 30-årigt konstnärsutbyte mellan Westfalen och Gotland är det nu åter dags att öppna portarna på Galleri 5 vid Wallers plats. I dag presenterar sig årets Westfalenstipendiat med en utställning som kan besökas till och med 18 september.
Maria Gamper är inte tyska även om hon som brukligt är konstutbildad vid Konstakademien i Münster. Hon kommer istället från norra Italien, uppvuxen bland alperna i den lilla staden Meran, halvannan mil från den österrikiska gränsen.
Det visar sig vara en mångsidig ung konstnär som fått årets stipendium och redan det här året, när hon går ut akademien, så är agendan redan full av olika utställningar och konstarrangemang, varav stipendievistelsen på Brucebo och utställningen i Visby är högt prioriterat.
Utställningen på Galleri 5 blir ett koncentrat av hennes konstnärliga verksamhet och hon kommer att visa ett urval av de ofta platsrelaterade installationer och verk hon arbetat med. Det kommer att ske med både bilder, foto och även video.
Hon har även tidigare intresserat sig för den nordiska traditionen, både när det gäller konst och arkitektur, där den strama och rena formen har en framskjuten plats och hon visar stort intresse för nordisk arkitektur.
Hennes egna skulpturer, så som de ser ut i hennes egen presentationskatalog, har exempelvis många beröringspunkter med Eva Langes rena och arkitektoniska bildspråk. Kanske är det delen av sitt konstnärskap hon nu vill fördjupa under gotlandsvistelsen.
Vid utställningen är Maria Gamper begränsad av vad som gick att plocka med sig i "resväskan", men hon kommer att beskriva arbetet med de installationer hon tidigare arbetat med i Bremen. Här använde hon färgade lastcontainrar som ett slags lego i kolossalformat. Hon intresserar sig för dekonstruktioner, att plocka upp och plocka ner samt flytta på saker.
På samma sätt arbetar hon med sina konsolhyllor, lätta att plocka upp och ner, ofta på oväntade ställen. Också detta är platsrelaterad konst där det raka och fyrkantiga ges organiska former.

*
Den gotländska delen av utbytet består i år av Pia Berglund, gotländsk målare, som just nu vistas och arbetar i den internationella konstnärsbyn Schöppingen.
Traditionen med detta utbyte började redan 1975 och har varit betydelsefullt för många gotländska konstnärer och inte minst för konststudenterna vid Konstakademien i Münster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!