"Vrakletarna" gör Öster sjöns historia levande med ny teknik

Programserien produceras av Johan Candert och Malcolm Dixelius på Deep Sea Productions och SVT Vetenskapsredaktions chef Anna Schytt.

Programserien produceras av Johan Candert och Malcolm Dixelius på Deep Sea Productions och SVT Vetenskapsredaktions chef Anna Schytt.

Foto:

Kultur och Nöje2007-05-29 01:15
SVT:s vetenskapsredaktion förväntar sig mycket av höstens storsatsning "Vrakletarna", en dokumentärserie om åtta halvtimmesprogram som just nu spelas in ombord på forskningsfartyget Franklin som under drygt fyra veckor kryssar runt på Östersjöns yta.

Ett av programmen kommer att handla om den dansk-lübska flottan som förliste stormnatten 28 juli 1566 utanför Visby då hälften av de drygt 30 fartygen sjönk och mellan 5-7000 man beräknas ha drunknat.

Ombord för just det här avsnittet av historien finns också den gotländske marinarkeologen Göran Ankarlilja.

Programmen ska berätta en del av Östersjöns spännande historia och förhoppningsvis ska de med hjälp av de vrak och andra fynd som ligger på havets botten komma sanningen och historien närmare och ge teve-tittarna en visuell syn av den historia som tills idag är "osynlig".

Sökfartyget Franklin är ett av världens mest avancerade rent tekniskt och i programserien som börjar sändas i november kommer spänning och äventyr att möta dagens förfinade teknik som förhoppningsvis också ger forskarna nya svar på sina frågor. Det går ännu så länge inte att tömma Östersjön på sitt vatten, men den teknik som används här är så nära det går att komma.

*
Tekniken ombord på Franklin ger knivskarpa och högupplösta bilder av havets botten med hjälp av sidotittande ekolod och med hjälp av sonarer kan man i datorer göra 3D-grafik av olika vrak och fynd. Fartyget använder alltså både bild och ljud för att skapa helt nya bilder.

Med en "sjöuggla" kan man fotografera fynden på nära håll och om inte detta räcker kan man sända ner dykare - i alla fall om djupet inte överstiger 100 meter.

SVT har sänt vetenskapsprogram i mer än 50 år och värnar en stolt tradition. Programledare för serien blir Jonna Ulin, doktor i arkeologi, som också ledde "Utgrävarna". Hon ser massor av spännande historia som väntar på teve-teamet, men programmen kommer också att handla om livet ombord och själva sökandet.

Sökledare och tekniskt ansvarig är Ola Oskarsson som ledde arbetet och hittade den försvunna DC 3:an och producenterna bakom programmet är Malcolm Dixelius och Johan Candert från Deep Sea Produktions.

Vraken från den dansk-lübska flottan blir de äldsta i serien men ytterligare tre av programmen kommer att handla om äldre träfartyg. Resterande fyra program kommer att handla om moderna fartyg som förlist eller skjutits i sank under de två senaste världskrigen, bland annat de tre tyska flyktingfartygen Wilhelm Gustloff, Steuben och Goya som alla torpederades utanför polska kusten och sjönk med cirka 20000 personer ombord.

-Stora händelser som vi nu kan lyfta fram genom att de två senare fartygen ligger så djup att nästan ingen dykt på vraken, berättar Malcolm Dixelius.

*
Det som gör den här programserien så unik är de tevemässiga bilder som nu är möjliga att sända från havets botten.

Göran Ankarlilja hoppas att besättningen ombord på Franklin kommer att hitta ett helt och orört vrak från den dansk-lübska flottan.

-Det skulle ge oss en bättre bild av livet ombord på de här krigsfartygen, hur de agerade och vilka vapen som användes. Inte många 1500-talsfartyg är nämligen undersökta, säger Göran Ankarlilja som under många år kartlagt förlisningen och som anlitats av Länsmuseet och länsstyrelsen för att kartlägga bottnen så att inga kryssfartyg förstör de nu 27 kända vraken utanför Visby hamn med sina ankare och ankarkättingar.

Nu får han möjlighet att i en fart av fyra knop kartlägga ett mycket större område av bottnen utanför Visby och med förfinad teknik spana av de redan kända fynden och så förhoppningsvis hitta nya helt oförstörda.

Varje program i serien får ett eget historiskt tema, men inget av programmen kommer att handla om ångfartyget Hansa som torpederades den 24 november 1944.

-Visst är det lockande att försöka utröna varför Hansa sänktes, men det är en programidé som inte ryms inom 30 minuter. Kanske kan det bli en egen film om Hansa längre fram, säger producenten Johan Candert på Deep Sea Productions.

Efter att ha förlorat ett sjöslag mot svenska flottan utanför Öland under det Nordiska sjuårskriget 1563-1570 sökte flottan hemmahamn utanför Visby den 28 juli 1566 för att begrava en stupad amiral och adelsman. Under natten blåste det upp till storm och hälften av de 36 fartygen fick aldrig upp sina ankare innan de drogs ned av vågorna och förliste. 5 000-7000 man beräknas ha försvunnit i vågorna och från land hördes ropen från de drunknande soldaterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!