Artister från tio olika länder och fem kontinenter, representerande alla världsreligioner, framträder i Vox Pacis med föreställningen "Mänsklighetens utmaning" på Romateatern söndagen den 17 juli.
Framträder gör bland andra den tibetanske världsartisten Loten Namling, ofta anlitad av Dalai Lama, den kinesiska operasångaren Jeny Wu från Shanghaioperan och den internationella finsk-svenska solodansaren Virpi Pahkinen.
Uppträder gör också samiska jojkare från Nordkalotten, Gotlands egen Gunnel Mauritzson, den judiska Kavvanahensemblen, den iranska sufiinspirerade Anis Moin, en syrisk oudspelare och Vayakvartetten med magiska kvinnoröster från Bulgarien.
Dessutom deltar en muslimsk böneutropare med inslag av gregoriansk, rysk ortodox och tibetansk högtonssång. Som det inte vore nog blir även sång på jiddisch, arameiska, hinduiska, bengaliska och vediska. Sammanfattningsvis, det blir ett multikulturellt smörgåsbord.
Fredsföreställning
Initiativtagaren och Vox Pacis konstnärliga ledare Gunilla Nordlund har minst sagt haft händerna fulla och repeterat intensivt med de medverkande, som har tre dagar på sig att sätta samman föreställningen på plats i klosterruinen på Roma kungsgård.
- Vår tanke med fredsföreställningen är att visa att artister från alla religioner kan uppträda tillsammans, skapa innovativ musik och kultur. Tillsammans vill vi verka för fred och försoning mellan länder som står i konflikt med varandra, säger hon.
Vox Pacis som betyder "fredens röst" på latin. Tron på världsfreden är viktig för att nå lösningar på konflikter, menar Gunilla Nordlund.
- Konflikterna blir väldigt djupt rotade i människors liv, som lever i krigshärjade länder. Vi kan även känna av de spänningarna i gruppen mellan personer som kommer från länder som krigar mot varandra. Speciellt konflikten mellan Kina och Tibet är påtaglig just nu, likaså den mellan Palestina och Israel. Vi har ibland fått ta in säkerhetsvakter på grund av hotbilden, när vi framträtt på andra platser, berättar hon.
Uppmanar till förändring
Att hon tror på världsfreden finns det inga tvivel kring.
- Skulle alla människor ha en stark tro på världsfreden som faktum, kommer vi närmare ett sätt att nå samförstånd kulturer och länder emellan. Om Vox Pacis kan beröra genom att stå på en gemensam scen, kan det bli en uppmaning till ett förändrat tankesätt på hur vi jobbar och var vi står i den här frågan, säger Gunilla Nordlund.