Vladislav Savic avlivar myten om den ryska björnen - en behövlig bok
Kalla kriget är slut för länge sen, Sovjet och världskommunismen likaså. Ändå dammas skräcken för den ryska björnen av med jämna mellanrum.
Författaren utgår från Sovjetunionens upplösning 1991. Ryssarna hoppades då på demokrati och anknytning till Väst. De trodde att Boris Jeltsin skulle åstadkomma detta.
Besvikelsen blev stor när Jeltsin släppte loss en makalös rövarkapitalism, som utarmade landet. Framförallt blev besvikelsen stor över att stödet från Väst uteblev. Ryssland blev en spottkopp och skulle tryckas tillbaka. Ryssarna tappade tron på demokrati.
Vägen låg öppen för en stark man - Putin. En slags halvdiktatur etablerades.
Och Putin blev jättepopulär till vår stora förvåning.
Varför? Svaret är enkelt. Pedanten Putin skapade ordning och gemene man fick mat på bordet. Ryssarna har aldrig haft det så bra som nu.
Ryssland respekteras igen. Putin har visat sig vara mycket mer påläst än Västs mediapolitiker.
Men Ryssland blir aldrig mer en ledande stormakt. Befolkningen minskar snabbt och kan vara nere i endast 100 miljoner om 40 år. Alldeles för få för den väldiga ytan med alla dess utsatta gränser.
Nato-länderna har 800 miljoner för att inte tala om Kinas 1300 miljoner. Försvarsbudgeten är en tiondel av USA:s.
Gotland kan lugna sig med att Östersjön numera är ett Nato-hav. Ryska flottan ligger inträngd längst in i Finska viken.
Savic är noga med att påpeka, att Putins styre måste kritiseras. De mänskliga rättigheterna sitter trångt och makten verkar i det fördolda. Men det han vill komma åt är den nästan hysteriska svenska Rysslandskritiken. I Finland eller Norge är tonläget mera sansat. Alltför lätt har vi solidariserat oss med de korrupta makthavarna i till exempel Ukraina eller Georgien när de hetsat mot sin store granne.
När Georgien slog till militärt 2008 mot Ryssland pekade Carl Bildt ut ryssarna i stället och hade dessutom den dåliga smaken att jämföra med Hitler!
Således en mycket behövlig bok.
Vladislav Savi: Vladimir Putin och rysskräcken. Norstedts 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!