Visar upp farfars brors ritskubb

Med kaffekorgar och en rad märkliga föremål kom ett 20-tal Västerhejdebor i går till Vibble gård. Hembygdsföreningen hade inbjudit till sin lokala variant av Antikrundan, och det blev en kväll där udda ting varvades med intressanta historier om föremålen.

Gyllene skor. Lite väl tunga för att användas som tofflor, var de mässingsskor som Clary Larsson visade upp. Skorna, som troligen kommer från kungliga slottet, är sannolikt ett par stigbyglar.

Gyllene skor. Lite väl tunga för att användas som tofflor, var de mässingsskor som Clary Larsson visade upp. Skorna, som troligen kommer från kungliga slottet, är sannolikt ett par stigbyglar.

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2010-01-26 04:00

Förre hemslöjdskonsulenten Kjell Wikström, som var inkallad som expert, deklarerade direkt att han inte tänkte spekulera i ekonomiska värden. Föremålens betydelse låg snarare på det känslomässiga planet. Kjell Wikström angav själv tonen, när han plockade fram en kont avsedd för bärplockning som han fick av sin mormor hemma i Jämtland när han fyllde sju år.
- Jag fyllde den med lingon, gång på gång. Det var mitt bidrag till hushållet.

Evy och Sylve Klinth brukar gå på auktion, och hade med sig några fynd till mötet. Märkligast var den apparat (patenterad 1889) som Evy visade. Den hade två kopparrör, ett för vardera handen. Med en vev alstrade man elektrisk ström, och den som vågade hålla i rören fick på så sätt en form av elchock. Det medicinska syftet med apparaten var oklart, men kanske gav elchockerna någon form av smärtlindring.
Evy Klinth hade med sig ytterligare en märklig sak, en råttfälla av det grymmare slaget. Den 4-pipiga fällan riggades med bomullstråd, och när råttan fick av tråden utlöstes en mekanism som ströp den.
Lennart Olofsson hade med sig en ritskubb som han ärvt av sin farfars bror. Den kände en del igen, och några kände även igen den rostiga hullingförsedda pik han visade upp. Själv var Lennart osäker på användningen, men andra var övertygade om att den användes för att dra fram hårt packat hö.

Berit Persson hade tagit med sig en bok skriven av Wilhelmina Skogh, känd som föregångskvinna i hotell- och restaurangbranschen. Berit läste om hur Wilhelmina Skogh beskrev om hur hon som tolvåring skickades från Gotland till Stockholm.

Kvällens märkligaste föremål visade Bibbie Gadd upp. Hon hade tagit med sig flera saker med vev, bland annat en liten mangel med mönstrade valsar.
- Jag har frågat ett hundratal personer, men ingen vet vad den använts till. Kanske gjorde man knappar med den. Jag har prövat det mesta, pressat skinn och kört deg genom den. Det är min dröm att få reda på vad det är, sade hon.
Igen visste med säkerhet, men någon gissade att det var en karamellmaskin.

Visningen av föremålen varvades med goda historier. När Margit Gunnarsson visade upp sina vackra korgar fick Kjell Wikström anledning att berätta om hur det gick till när han och korgmakaren Harry Klingvall från Östergarn åkte på utställning till Dalarna med bilen full av korgar.
- Vårt distrikt hade inte fått någon inbjudan, för man trodde inte att det fanns några korgmakare på Gotland. Men när vi kom dit och fick visa vad vi hade med oss, fick de möblera om hela utställningslokalen för inget annat distrikt hade som många korgar som Gotland, berättade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!