Den italienska konstnärinnan Nora Ferruzzi har i decennier varit internationellt känd för sina handmålade textilier. Nu ställer hon ut en serie av sina textila konstverk på Körsbärsgården.
Materialen är silke och linne med växtfärgstryck. Den kvadratiska formen, dock presenterad på olika sätt, är en röd tråd genom verken. Ibland som rena kvadrater men ibland uppdelad i fyra trianglar, där de respresenterar fadern, sonen och den heliga anden.
Även om det inte syns på Nora Ferruzzis konstverk vid första anblicken så har de en religiös innebörd. Konstnärinnans egen syn på Gud är dock inte enkel.
- Jag tror inte på en officiell gud, men jag måste tro på något annars skulle jag inte kunna vara konstnär, säger hon.
Det är hennes absoluta övertygelse att man måste ha någon form av gudstro i sig för att kunna skapa konst.
Även om Nora Ferruzzi själv ogillar religiösa riter kopplade till kyrkan, ser hon att hon i sitt eget arbete kommer nära Gud. Hon pekar på ett verk i gyllene sammet.
- När jag gjorde den var det som att be. Man får kontakt med sin spirituella sida, förklarar hon.
Genom att använda träbitar som stämplar har mönstret skapats. Det är ett mycket tidskrävande arbete eftersom en enda fyrkant kan kräva flera omgångar tryck för att få rätt nyans. Vid första anblicken ser det ut som att flera av formerna har samma färg, men vid en närmare titt syns det att de går i olika nyanser.
Nora Ferruzzis verk är en del i en större utställning på Körsbärsgården som kallas för "slow art", översatt "långsam konst".
Marita Jonsson, som driver konsthallen, har bjudit in konstnärer som har en sak gemensamt; deras konst tar lång tid.
- Det är inte fel med lite eftertänksamhet då och då. Att processen tar tid är en viktig faktor som jag även inbillar mig ger en tidlöshet till verket, säger Marita Jonsson.
För Nora Ferruzzi tar inte bara trycken tid att producera, hon vill även säga något om tiden. Det avslutande konstverket i serien har referenser till dagens tekniksamhälle.
- Vi har förlorat vår idé om tid och tror att det bara är att trycka på en knapp, säger Nora Ferruzzi och hoppas nog på att kunna vara en motvikt till dagens snabba förändringar.
- Det är perfekt. I juli när alla som kommer hit är sönderstressade, då kan de känna lite eftertänksamhet, sammanfattar Marita Jonsson utställningen.