Vem tar initiativ till kultur och framtid?

Inger Harlevis kommentar till min debattartikel är intressant och ger anledning till en del funderingar. Min artikel handlade ytterst om att sätta press på dem som förhandlar om Kulturkofferten för att få fram behövliga extramiljoner till kulturen på Gotland. Just det kommenterar inte Inger Harlevi, men jag är förvissad om att förhandlingarna ger önskat resultat.

Kultur och Nöje2010-11-23 04:00

Exemplet Medeltidsveckan är värt att notera. Där tycks finnas en del att jobba med vad gäller såväl organisation som kontakter.
Professionalitet är nödvändigt för de större kulturevenemangen. På olika håll kan man behöva se över sitt sätt att arbeta och finansiera. Jag kan också förstå den principiella tveksamheten från kulturnämnden att år efter år bidra till "återkommande sommarevenemang". Med risk att dra nuvarande begränsade resurser från de många andra kulturerna resten av året.
Samtidigt är de nämnda evenemangen så viktiga för kommunen att de inte får gå i putten, eftersom de bevisligen betyder mycket för Gotland som helhet. Att finna lösningar på detta dilemma känns angeläget. Någon form av professionellt stöd skulle kanske också behövas.
Inger Harlevi pekar på att aktörer som Gotland Promotion och Wisby Centrum borde kunna engagera sig mera med tanke på den nytta de har av olika evenemang, särskilt under turisttid. Näringslivet lyfts ju ofta fram när pengar behövs för kultur, idrott och mycket annat. Men Gotland är litet och näringslivet kan inte räcka för allt.

Går inte ihop
Problemet, om vi nu skall kalla det så, är att denna fantastiska ö drar till sig så många besökare och så stort intresse. Men utbud och ekonomi går inte ihop.
Vi vet att den administrativa kommunen inte får in rimliga penningar från den omfattande besöksnäringen och från de många kulturevenemang som bjuds ut. Det blir vi fastboende som huvudsakligen får stå för fiolerna med våra skattepengar. "Robin Hood-pengar" som rinner in från staten räcker inte.
Tänk om de många fastlänningar som köper och bygger dyra hus på ön kunde bidra ytterligare till kommunens ekonomi, helst bosätta sig här. Vi bjuder gärna på vår ö och på vår kultur, men det vore rimligt med mera tillbaks.

Ekvationen måste lösas
Så, vart leder nu detta? Gotland behöver turisterna, behöver kulturevenemangen och gläds åt att människor söker sig ett hus här på ön. Men då måste man se till att ekvationen kan lösas till glädje för alla inblandade.
Jag kan höra invändningarna, att detta har vi redan pratat om och utrett och diskuterat. Visst, men ändå har man inte funnit den lösning som någonstans finns. Jag, och många med mig, blir trött på snack, seminarier och allehanda diskussionsdagar, när de inte leder till något konkret.
Gotland behöver sina kulturevenemang, gamla och nya. Vem löser den ekonomiska ekvationen?
Den nya politiska majoriteten eller näringslivet eller enskilda aktörer? Måhända gemensamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!