Vem ska stå för det nyskapande?

De gotländska kulturpolitikerna och tjänstemännen fick oreserverat mycket beröm från statens representanter under det tre timmar långa "Kulturting del 2" som avverkades i går förmiddag. Det blev alltså en positiv avstämning inför framtiden och regionalisering 2011.

Kultur och Nöje2009-12-03 04:00
Det handlade om diskussioner på ett administrativt och organisatoriskt plan där kostymen mättes ut, men om musklerna som ska bära upp och fylla denna kostym, sades inte mycket.
Inte heller denna gång fanns näringslivets representanter på plats, det näringsliv som redan räknats in i den kulturella sfären och som ska stå för en del av det ekonomiska när kultur ska omsättas till tillväxt.
Ord som konst och konstnärer berördes, men inte som nyskapare och kreatörer för det som kulturens marknad ska leva av i nästa led.
Vem ska stå för det nyskapande? Det som näringslivet av hävd inte vill befatta sig med då det inte omedelbart ger pengar tillbaka.
*
Positionsförändringar tar tid, inte bara för att den demokratiska processen är trög och långsam. Vi kan konstatera att det inte är humanisterna som sitter vid kortändan av styrelseborden och därför har näringslivet inte ens startat diskussionen om vad som är konstens motor.
Och är det bara den delen av konsten, och kulturlivet, som är en handelsvara som Gotland ska satsa på?
Ska kulturlivet få vara kultur och konst, eller måste det hela tiden vara en näring? är den fråga som fler än undertecknad ställde sig efter diskussionen.
Inger Harlevi berörde dock ett av målen med den nya kulturpolitiken som inte får glömmas bort i det kommunala perspektivet. Att öka deltagandet, att utveckla kultur för barn och unga, att jobba inom skolan, sjukvården, äldreomsorgen och socialtjänsten.
Sparbetingen avlöser varandra och det är dessa utsatta grupper som alltid riskerar att få stryka på foten om nu inte kommunen gör verklighet av det nyligen antagna kulturpolitiska programmet.
*
Det var också intressant att följa diskussionen om en ny scenkonstorganisation och det kommande kulturhuset inrymt i gamla F-huset på Säveområdet.
Det har gått fort i svängarna de senaste månaderna och redan vid årsskiftet ska formerna vara klara för den nya organisationen, utan att de konstnärliga konsekvenserna genomlysts.
Man ska naturligtvis inte måla fan på väggen, de gotländska institutionerna är vana vid samarbete sedan tidigare, men nu ska det skapas ett djupare samarbete mellan olika kulturer och det vet alla att det inte är friktionsfritt.
Om sedan politikerna kommer att ha egna agendor inom ledningsfunktionen kan det bli riktigt jobbigt om inte allt är genomdiskuterat och färdigförhandlat innan skutan sjösätts.
Men det är en spännande utveckling och om alla farhågor kommer på skam, så kan detta bli ett verkligt lyft inför framtiden. Här kan skapas scener som sjuder av både kreativitet och lusta, här kan skapas nya samarbetsformer och det kan verkligen bli ett ställe där både generationer och genrer möts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!