Växande gränser

Riksteatern gästade Gotland på måndagen med teater byggd på en artikelserie.

Kultur och Nöje2007-05-08 06:00
Att dramatisera en bok eller annan skriven text är vanligt.
Men det är kanske inte lika vanligt att artikelserier i dagstidningar dramatiseras och sätts upp på teaterscenen.
Men så är fallet i Riksteaterns satsning "Den polske rörmokaren" som i går gästade Visby. Fyra föreställningar bjöd på olika versioner av temat "Sverige, det nya Europa och solidariteten".

*
Det är Maciej Zaremba, journalist på DN, som är den ursprungliga upphovsmannen, "Den polske rörmokaren" är en artikelserie som inspirerade Ulrika Josephsson och Lars Norén, Riks Drama. De gav i sin tur uppdraget till ett antal olika författare som fick fria händer att skriva ett antal pjäser utifrån ämnena i artikelserien.
Det var ett unikt tillfälle som erbjöds teaterintresserade gotlänningar en helt vanlig måndag i maj. En majoritet av publiken kom från Hemse folkhögskola som också var inbjuden till de diskussioner som är med i teaterpaketet från Riksteatern där man låter publik och ensemble mötas för att diskutera vidare de frågor som väcks i föreställningen.
Alla föreställningar är cirka en timme långa och totalt var nio skådespelare engagerade, i tre av föreställningarna medverkade tre skådespelare och i en fjärde en ensam person på scen.

*
GT kunde bara bevista den första föreställningen där Martin Aliaga och Jonatan Rodriguez spelar två byggnadsarbetare på ett bygge i Stockholm. Men vad är de i första hand, är de invandrare och i så fall vilken sorts: första eller andra generationens. Är de lagliga eller olagliga, synliga eller osynliga.
Pjäsen lyckas onekligen sätta fokus på hur vår gränslösa värld knappast är gränslös för alla utan hur vissa gränser tvärtom växer sig allt större, trots allt tal om globaliseringens väl och ve.

*
America Vera-Zavala har bytt ut namn och nationalitet men vissa saker i pjäsen har hänt, som den man som föll ner för ett tak och dog under sitt arbete med att skotta bort snön. En arbetare som är här illegalt, hur mycket är hans/hennes liv värt. Är man inte med i facket räknas man inte men hur mycket bryr sig facket om att hjälpa till med verkliga problem som att man inte får ut sin lön. Varför organiserar inte facket illegala arbetare istället för att "stämpla" dem? Så gör man i Spanien och Italien.
Sådan frågor har America Vera-Zavala lyft fram och skådespelarna lyckas väldigt bra med att föra vidare budskapet och frågorna till oss i publiken.

*
De övriga tre föreställningarna var: Dialog med ett spöke skriven av Maciej Zaremba med regi av Lennart Hjulström, Socialistisk tävlan av Alexander Ahndoril med regi av Richard Turpin, samt En svensk pitbull av Lena Andersson och regi av Ulla Gottlieb. Producent för alla fyra föreställningar var Anna Wilhelmsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!