Väskor, myggor och Bergman rörde om

Skamlöst dyra väskor gjordes till symbol för konsumtionshets och yta. Själva debatten handlade dock mer om kön och stil än om miljö och klimat, som annars blev årets stora fråga.Under kulturåret 2007 väckte Maja Lundgren rabalder, och Leif GW Persson fick en gratis prenumeration på Min häst.

Ingmar Bergman avled i sitt hem på Fårö den 30 juli, 89 år gammal. foto: gt arkiv/petra jonsson

Ingmar Bergman avled i sitt hem på Fårö den 30 juli, 89 år gammal. foto: gt arkiv/petra jonsson

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2007-12-28 04:00

Årets debatter
1. "Världen brinner! Och vi ska drömma om nya köksbord", dundrade författaren och kritiken Nina Björk i en krönika i Dagens Nyheter. Samtidigt kom Sisela Lindblom med sin roman "De skamlösa", om tomma själar med prylstinna hem, och gav nytt bränsle till debatten om vår tids stora folkrörelse: konsumismen. "Elitistiskt folkförakt" tyckte bland andra Isobel Hadley-Kamptz som unnade vanligt folk god ekonomi, att kunna handla. Modejournalisten Susanne Ljung dementerade å det skarpaste att hon köpt en väska för 70000 kronor. "Väskdebatten" i sin tur utvecklades till ett feminististiskt försvar för kvinnors rätt att köpa dyr läppglans så länge männen, utan att bli ifrågasatta, får dregla över avancerade elektronikprodukter.
Och vad tror ni hände sen?
Under julhandeln gav Svenskt Näringsliv moteld i en helsidesannons: "Sagan om gumman som handlade för lite...Hon fick en jättetråkig jul."
2. Den svenska episka litteraturen dödförklarades i Expressen vilket ledde till heta hyllningar av den experimentella prosan och lyriken i Aftonbladet. Aldrig har svensk litteratur varit så bra, enligt Lars Mikael Raatamaa.


Årets litteraturgräl
Det Maja Lundgren verkligen ville ha sagt med "Myggor och tigrar" skymdes av vad som i stället blev den stora frågan: fick hon verkligen göra på detta viset? Med namnen utskrivna tog Lundgren hämnd för sexistiska myggstick från kulturskribenter, artister och författare, däribland den manliga delen av Aftonbladets kulturredaktion.
Albert Bonniers borde aldrig publicerat boken enligt upprörda kritiker, som också menade att författaren framstod som paraniod. Förläggaren Magnus Bergh försvarade sig med att Maja Lundgren skrivit en bra roman, en realistisk, skönlitterär text. Enligt honom del i en ny litterär trend: autofiktion. Enligt kritikerna strip-lit med snaskiga detaljer.
Boken sålde bra.


Årets utredning
Regeringens nya utredning om framtidens kulturpolitik väntas leda till åtminstone en sak: målet från 1974 om att motverka kommersialiseringens skadliga inverkningar lär stryka på foten. Eva Swartz, förlagschef på Natur och Kultur, tidigare programdirektör på TV4, blev utredare. Bland annat ska hon ser över hur ansvaret för kulturen kan breddas. Det vill säga hitta nya finansiärer.

Årets föreställning
I Lars Noréns och David Denciks Hamlet sjöng Kenta Gustafssons "Just idag är jag stark" och framstod som en förvirrad och självupptagen yngling. Med sin uppsättning för Romateatern och Riksteatern lyfte Lars Norén på allvar fram pjäsens övriga karaktärer och slutade med en gripande sorgesång över våld och krig i alla tider.


Årets teatergräl
"Han har pissat på oss" sade Jan Malmsjö i SVT om Mikael Persbrandts avhopp från Måsen-ensemblen på Dramaten när en hel höst med utsålda föreställningar återstod. Fyra dagar före jul kom beskedet att Persbrandt går till Stockholms stadsteater i stället, till "I väntan på Godot". Thommy Berggren regisserar, våren 2009. Enligt teaterchefen Benny Fredriksson utan blogg från repetitionerna.


Årets radioframgång
Modejournalisten Susanne Ljungs "Stil" var ifrågasatt som få program inför premiären i bastionen P1, men har fått mycket beröm.


Årets radionederlag
Sveriges Radios vd Peter Örn avgick 14 maj efter stark kritik från de anställda och efter osämja med styrelsen. Den nya chefen Kerstin Brunnberg hämtades från huset.


Årets påhopp
Leif GW Persson sade till Expressen att landets mest säljande författare i fjol, Camilla Läckberg, skriver som Nicke Lilltroll talar och med samma litterära kvalité som hos en novell i Min häst. Läckberg svarade med att ge GW en årsprenumeration på Min häst i present.


Årets förlust
"Ett ljus som blåses ut. Inte mycket att bråka om" sade Ingmar Bergman sent i livet om döden som han tidigare fruktat så. Den 30 juli förlorade svenskt teater och film sin allra mest lysande stjärna någonsin. Hans frånfälle gav eko långt ut i världen och satte i gång en rad Bergmansatsningar i hemlandet. Dramaten hyllade honom med en specialkomponerad helaftonsföreställning. 2008 blir det festival.


Årets semestrande svensk
Oavsett samhällsklass, resmål eller ålder: alltid med en deckare av Stieg Larsson i handen.


Årets indragning
Med hänvisning till pocketboomen drog regeringen in det statliga stödet till förlaget En bok för alla som under trettio år givit ut kvalitetsböcker till billigt pris.


Årets dyrgrip
Strindbergs målning "Alplandskap I" såldes för 29,4 miljoner kronor den 27 juni på Sotheby?s i London. Nytt svenskt rekord.


Årets jubilarer
1."Ihjälgullandet är den listigaste formen av censur" skrev Aase Berg i Expressen apropå samtidens unisona hyllningar av Astrid Lindgren, på sin tid en författare med udd. Under jubileumsåret visades tidigare okända bilder ur författarens familjealbum: den ärtiga ensamma mamman med sonen Lasse, äntligen hämtad från Danmark, på promenad i Vasaparken. Och en tonårstrulig Astrid tillsammans med systrarna på Näs. Andra svenskar som skulle fyllt hundra 2007 är Gunnar Ekelöf och Zarah Leander.
2. "Gud skapade - Linné ordnade upp det hela". Den svenske vetenskapsmannens storhet har knappast undgått någon detta år. Ola Salo skrev en särskild Linnésymfoni, "Linneaus Rex". Kungliga biblioteket avslutar med en utställning om Linnés entreprenörskap och kontaktnät.
3. Med Cullbergbaletten, nu fyrtio, fick den moderna dansen sitt genomslag i världen.


Årets tapp
De statliga museerna fick se publiken svika sedan den nya regeringen återinfört inträdesbiljetterna. Arkitekturmuseet i Stockholm tappade 87 procent av besökarna det första kvartalet jämfört med året före. Moderna museet förlorade 62 procent under samma tid.


Årets utställning
"Jag avskyr björkar" förklarar dramatikern Lars Norén vars ateljésamtal med konstnären Karin Mamma Andersson återgavs i katalogen till sommarens utställning på Moderna museet i Stockholm. Björken är ett återkommande motiv i hennes måleri. Valet att bjuda in just Lars Norén till samtal var hennes eget, och säger också något om den svärta som finns i hennes bilder.


Årets mest otippade
Carl Henning Wijkmark får Augustpriset för sin bok om döden, "Stundade natten".


Årets konstkupp
En hembygdsgård och en konstskola ville inte visa Lars Vilks teckningar av Muhammed som rondellhund. De kunde inte garantera säkerheten. Vänner av yttrandefrihet bland svenska tidningar publicerarde bilderna. Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson blev liksom Vilks själv utsatt för dödshot från al-Qaida via en ljudfil på en isamlistisk hemsida.
Statsminister Fredrik Reinfeldt försökte förklara regeringens inställning inför ambassadörer från muslimska länder.
Medan Vilks nu tillsammans med gruppen Neurobash tänker göra en musikal om händelserna har Krisberedskapsmyndigheten givit forskare vid Örebro universitet 430000 kronor för att ta reda på vad som egentligen hände när Nerikes Allehandla publicerade Vilks bilder.


Årets Pippi
1. Pipilotti Rist upphävde tyngdkraften och drog massor av folk till sin feel-goodinstallation på Magasin 3 utanför Stockholm.
2. Rabén & Sjögren gav ut "Ur-Pippi", Astrid Lindgrens första manuskript om en mer burdus, gapig och inte alls lika empatisk hjältinna.
3. Jonna Nordenskiölds Pippi på Stockholms stadsteater får vara både barn och superhjälte.


Prisbelönta
Martina Lowden fick Borås Tidning debutantpris för sin debutroman "Allt" för sin förmåga att göra litteraturen till "existentiellt grundmaterial". Med sina förgyllda sidor blev romanen kallad guldtackan, dock inte av författaren.
Jonas Hassen Khemiri fick Sveriges Radios romanpris för "Montecore". Efter två romaner börjar begreppet "khemiriska" få fäste i Sverige
Sara Stridsberg klev högst upp på prestigepallen och tog emot Nordiska rådets litteraturpris för "Drömfakulteten".
För första gången gavs Alma-priset till en organisantion: Banco del Libro, "bokbanken" i Venezuela använder åsnor respektive pråmar på Amazonas för att nå ut till barn med böcker.
Den amerikanske tenorsaxofonisten Sonny Rollins fick årets Polarpris tillsammans med den minimalistiske konstmusikern Steve Reich, alltid klädd i keps.
Nan Goldin fick Hasselbladpriset.
Konstnären Torsten Andersson fick årets Carnegie Art Award.
Sällan har väl ett "äntligen" varit så väl på plats som när Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur. I dag 88 år är hon den äldsta litteraturpristagaren i litteratur någonsin.


Minnesvärda
30/1 Författaren Sidney Sheldon avled, 89 år gammal.
5/4 En av våra största barn- och ungdomsförfattare, Maria Gripe, 84, somnade in på skärtorsdagen efter en längre tids sjukgdom.
11/2 En av Sveriges mest lästa författare, Marianne Fredriksson, gick ur tiden, 79 år gammal.
11/4 I New York avled Kurt Vonnegut, 84. Med "Slakthus 5" hade han skildrat krigets vansinne. Med sin sista bok, "Man utan land", fick han en renässans i ett USA där motståndet mot Irakkriget bara växer.
5/6 Povel Ramel gick bort, 85 år.
26/7 Författaren och akademieledamoten Lars Forssell avled, 79 år gammal.
30/7 Ingmar Bergman gick bort, 89 år gammal.
6/9 Luciano Pavarotti avled, 71 år.
23/10 Fotograf Gun Kessle gick bort, hon blev 81 år.
7/10 Fotografen Georg Oddner gick ur tiden efter en tids sjukdom. Han blev 83 år.
10/11 Norman Mailer avled, 84 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!