Väskinde har Sveriges bästa bygdegård
Nu har Väskinde bygdegård blivit utsedd till Sveriges bästa!
Nåja, egentligen är det ju bygdegårdsföreningen, inte byggnaden, som prisas.
Det är odelat ideella krafter som, såväl kreativt som handgripligt, byggt upp de ändamålsenliga lokaler som i dagsläget används för allt från barn- och vuxenteater, till föreningsmöten, pubkvällar, bröllop och dans.
Detta har man gjort på ett så imponerande sätt, att Bygdegårdarnas riksförbund anser det vara av yppersta klass.
Styrelsen i Väskinde bygdegårdsförening håller med, även om dem som GA träffar är förhållandevis blygsamma. Det står dock klart att bygdegården och dess verksamhet ligger dem varmt om hjärtat.
Eva Pettersson, sedan 15 år ordförande i bygdegårdsföreningen och drivande kraft i socknens nu 20-åriga teatersällskap Wats, minns fortfarande sitt första möte med och på bygdegården.
- Det var 1981, på våren. Jag var lärare på Väskinde skola och gick hit på dans. Då träffade jag den här, säger hon och nickar leende mot Bengt-Arne Pettersson strax intill.
Nu, sedan mer än 20 år tillbaka, är de såväl gifta som högeligen engagerade i bygdegårdsföreningen.
Det är de långt ifrån ensamma om. Drygt 170 personer, mer än var tionde av socknens omkring 1 250 invånare, är mer eller mindre aktiva medlemmar.
Med en sådan uppslutning, kan driften av bygdegården skötas av nästan enbart lokala och oavlönade krafter. Bengt-Arne är vaktmästare, styrelseledamoten Jan-Olof Olsson levererar havren till pannan och suppleanten och egenföretagaren Håkan Stengård sköter elservicen.
Wats föreställningar har genererat omkring två miljoner kronor till bygdegården, som byggts om och till i omgångar sedan grunden lades 1932, på initiativ av SLU, Svenska landsbygdens ungdomsförbund, numera CUF.
Det nuvarande köket byggdes 1989, entrén utökades 1992, 2002 försågs byggnaden med scen- och kafédelar och i fjol byggde man till för en ny havre- och pelletspanna med tillhörande silo.
Slopad oljeeldning, som är en bidragande anledning till att Väskinde blev bäst i Sverige, innebär besparingar för såväl miljön, som för föreningens ekonomi.
Driftskostnaden har minskat med omkring 50 000 kronor årligen, berättar Eva Pettersson.
Och bygdegården fortsätter att utvecklas.
Just nu byggs en miljöstation, så ska man investera i en filmvisningsutrustning inför höstens jubileum, då Wats firar 20 år och bygdegården 70 år. Efter premiärvisningen av en filmkavalkad från omkring 40 föreställningar, möjliggör den nya tekniken filmkvällar som ytterligare verksamhet i bygdegården. Först stundar dock Valborg, med traditionsenligt fagande och allmänt firande med kase, basar, chokladhjul och korv med bröd.
Aftonen avslutas inomhus, med pub och Watsunderhållning - då enkom för medlemmar i Sveriges bästa bygdegårdsförening!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!