Väntad Pinter-attack på USA

Som väntat levererade Nobelpristagaren Harold Pinter en högst politisk föreläsning i Svenska akademiens lokaler i Stockholm.

Kultur och Nöje2005-12-10 06:00
I stort sett hela talet var en brinnande anklagelseakt mot USA, i synnerhet USA:s utrikespolitik. Talet var inspelat i en studio i London och visades på storbildsskärm.
Harold Pinter kallade sin föreläsning för "Konst, sanning och politik". Om konsten berättade han hur hans dramer oftast kommer till honom som ett enda ord, en mening eller en bild.
Intimt förknippat med konsten är sanningen, menade han.
"Man får aldrig sluta söka efter sanningen. Det sökandet kan aldrig anstå, det får inte skjutas upp till morgondagen. Det måste man genast ta itu med, utan dröjsmål."
Men politiker, fortsatte han, är inte intresserade av sanningen. De är intresserade av makt, och makten grundar de på att hålla folk okunniga.
"Därför är vi omgivna av en väldig gobeläng av lögner, som vi livnär oss på."

*
Uppenbart tagen av sin sjukdom, sittandes i en rullstol med en filt runt benen, fyrade han sedan av sin anklagelseakt mot USA. Speciellt kritisk var han mot USA:s utrikespolitik, sådan den sett ut sedan andra världskrigets slut. Han gick in i detalj på Nicaraguas öde, som han under många år var engagerad i, och menade att det var typiskt för USA:s sätt att agera på.
"När befolkningen kuvad - eller ihjälslagen, det går på ett ut - och ens egna vänner, militären och storföretagen, sitter bekvämt vid makten, ställer man sig framför en kamera och säger att demokratin har segrat."
Han kallade USA:s utrikespolitik för "ett lysande, ja virtuost och synnerligen framgångsrikt hypnosnummer", syftandes på att USA inte på något sätt har fått svara för de brott Pinter menar att landet begått.

*
Naturligtvis var USA:s invasion av Irak det han ägnade mest tid åt.
"Invasionen av Irak var ett banditdåd och ett uttryck av flagrant statsterrorism, och den visar på ett totalt förakt för internationella rättsprinciper".
Pinter kunde inte heller dölja sitt förakt för den brittiske premiärministern Tony Blair. Han beskrev USA:s relation till Storbritannien så här:
"Det (USA) har också haft sitt eget lilla bräkande lamm traskande efter i ledband, det patetiska och fogliga Storbritannien".
Var går gränsen för folkmord? frågade han retoriskt. Om hundratusen dödsoffer är en rimlig siffra, bör George W Bush och Tony Blair ställas inför Haagdomstolen, fortsatte han, och uppgav noggrant den brittiske premiärministerns adress: Downing Street nummer tio.

*
Efter att ha läst upp en dikt av poeten Pablo Neruda, läste han också en egen dikt, som han kallat "Döden". Han avslutade med att uppmana alla att ta reda på vad som verkligen är sant i våra liv och samhällen. Föreläsningens sista ord var:
"Om en sådan beslutsamhet inte innefattas i vår politiska vision har vi inget hopp om att återupprätta det som vi nära nog har förlorat - människans värdighet."
Regissören Thommy Berggren kommer att sätta upp Hemkomsten av årets nobelpristagare Harold Pinter på Stockholms stadsteaters Stora scen. Beräknad premiär den 1 oktober 2006.
Thommy Berggren rönte stor framgång med Pinters Fastighetsskötaren på Stockholms stadsteater år 2001, en föreställning som också filmades av Sveriges Television och nyligen repriserades.
Skådespelarna Ingvar Hirdwall, Johan Rabaeus och Peter Andersson medverkade i Fastighetsskötaren och kommer nu också att medverka i Hemkomsten. I rollerna dessutom Sofi Helleday och Åke Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!