Vad har skeletten för hemligheter?

Vad döljer skeletten för hemligheter? På lördag anordnas skelettens dag på Gotlands Museum, och då kommer osteologistudenter att berätta vad man kan lära av att undersöka benrester.

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

Kultur och Nöje2015-05-26 14:33

Skelettens dag är ett samarbete mellan Gotlands Museum och Uppsala universitet - Campus Gotland. På lördag arrangeras dagen för tredje året i följd, och tillsammans med sina lärare kommer studenter som läser osteologi att föreläsa om allt från avrättningarna på Galgberget, via medeltida läkekonst till den gotländska hästens historia. Utöver det kommer det även att hållas barnaktiviteter mitt på dagen där de yngre besökarna bland annat får gå i skelettskola. Allmänheten får också ta med sig benrester de själva hittat, och få hjälp av experterna att identifiera dem

– Vi tycker att det här är väldigt spännande och roligt, och vi är väldigt glada över samarbetet. Många är fascinerade och nyfikna på skelett och ben, och under den här dagen får man möjlighet att se hur mycket man kan ta reda på genom att studera skelettet, säger museipedagogen Lars Kruthof.

Sabine Sten är professor i osteoarkeologi på Uppsala universitet - Campus Gotland och en av initiativtagarna till Skelettens dag.

– Det känns roligt att studenterna får förmedla de kunskaper de skaffat sig under utbildningen. Jag hoppas att besökarna som kommer hit på lördag kommer att förstå hur fantastiskt vårt skelett är, säger hon.

En av studenterna som besökarna kommer att kunna lyssna till på lördag är Eric Hägglund som kommer att föreläsa om vikingatidens brandgravar ur ett kosmologiskt perspektiv.

– Att ha det perspektivet är lite unikt som jag hoppas ska intressera lyssnarna. Generellt är osteologi ett komplement till arkeologi och ett område som växer, säger han.

Klara Ekholms föreläsning kommer att handla om hälsa och ohälsa i medeltidens Visby.

– Jag har analyserat 20 stycken medeltida individer som legat begravda i S:t Hans kyrkoruin. Jag har bland annat tittat på kön, ålder, individens hälsa samt gravarnas placering, säger hon.

Varför tycker du att allmänheten ska komma hit och lyssna på lördag?

– Dels för att benen berättar så otroligt mycket mer än många tror. Jag tror att besökarna kommer att tycka att det är intressant och roligt. De kommer att inse hur mycket man kan läsa sig om det förflutna genom att undersöka skelett.

Föreläsningarna börjar klockan 13 på Gotlands Museum på lördag den 30 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!