Vackert visbytenn går under klubban
För den som vill illuminera vackert i juletid med ett par tennljusstakar finns möjligheten att på Uppsala auktionskammare införskaffa ett par ljusstakar i rokoko som fått utropspriset 25-30000 kronor. De kommer från Lefflers produktion i Visby och är stämplade 1762.
Foto:
I den klassiska avdelningen återfinns en del intressant tennmaterial stämplat Melchior Leffler, Visby. Tennföremål brukar vara sparsamt förekommande på kvalitetsauktioner. Att tenn en gång i tiden betraktades som "den fattiges silver" är kanske något som bidragit till att tennföremålen än idag inte har den status som de gamla silverföremålen har.
Redan 1694 utfärdade Kungl. Maj:t en förordning där tenngjutarna ålades att med en stämpel ange vilket år ett föremål tillverkats. En förordning som senare också ålade tenngjutarna att med stämpelprägling ange både tennhalt och kvalitet, något som idag självfallet underlättar identifiering av tennarbeten.
*
Idag är det främst de eleganta ljusstakarna från 1600- och 1700-talet som säljs för höga priser, och visst är den milda glansen i den matta tennytan något som bidrar till att skapa stämning i de flesta miljöer. För den som vill illuminera vackert i juletid med ett par tennljusstakar finns möjligheten att införskaffa ett par ljusstakar i rokoko som fått utropspriset 25-30000 kronor.
De kommer från Lefflers produktion och är stämplade 1762. Ytterligare ett par ljusstakar stämplade Lefflers verkstad finns med i Uppsala, ett par ljusstakar i senbarockstil, med ett utropspris på 18-20000 kronor. Leffler tillverkade stämplade objekt under åren 1745-1791.
Från silversmeden Berndt Falkengrens (1737-1785) produktion finns en rikt dekorerad silverbägare till salu med ett utropspris på 20-25000 kronor. Falkengren skapade ett flertal kalkar till kyrkorna på Gotland, bland annat till kyrkorna i Ganthem, Viklau, Follingbo och Hogrän. Ytterligare ett objekt från Falkengrens produktion finns på Uppsala auktionskammare, en liten luktdosa i rokoko från 1758 med utropspriset 3-4 000 kronor.
En silverbägare som är något mindre dekorerad än Falkengrens finns också till försäljning. Bägaren är stämplad (Visby)mästaren Magnus Söderberg (1797-1834), även han tillverkade en rad kalkar för kyrkorna på Gotland. Den nu aktuella bägaren har fått utropspriset 5-6 000 kronor.
*
Stockholms Auktionsverks och Bukowskis höstkvalitetsauktioner är nu avslutade och miljonnoteringarna är många. Bukowskis rapporterar ett klubbat resultat på näst intill 120 miljoner kronor. Auktionsverket rapporterar en total försäljningssumma om 119 miljoner, då inräknat den Ryska auktionen tidigare i höst.
Den charmiga Axel Lindman-målningen "Stockrosallén Visby" gick för 42000 kronor. De stora Jacob Hägg-målningarna ligger på en stabilt hög nivå och "Chasse-marée bärgar segel" klubbades för 440000 kronor. Den lilla Ivan Aguéli-tavlan "Strandmotiv" gick för hela 370000 kronor.
I och med Uppsalaauktionen avslutas den "stora" auktionssäsongen och redan nu påbörjas arbetet på auktionshusen att fånga upp nya och gärna något spektakulära objekt inför nästa års kvalitetsauktioner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!