Vackert, sinnligt och berörande

Ett numera traditionellt vårtecken är eleverna vid Gotlands Dansutbildningars uppvisning "Vårdans" som även det här året dansas på Länsteaterns scen.Föreställningen, som ges i kväll och med ytterligare två föreställningar på lördag, där eleverna dansar vandras koreografier, visar upp den enorma bredd som ryms i begreppet dans och ger fina smakprov på den utbildning som eleverna underkastar sig i två år.

DANSARE. Elin Hermansson dansar tillsammans med Nathalie Hillman och Karla Bùcaro i en koreografi av Camilla "Pillan" Schmidt.

DANSARE. Elin Hermansson dansar tillsammans med Nathalie Hillman och Karla Bùcaro i en koreografi av Camilla "Pillan" Schmidt.

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2009-05-08 04:00
Sammanlagt är det elva danselever som under en och en halv timma visar upp det kunnande och mod som utbildningen gett dem. Några ev eleverna kommer säkerligen att fortsätta som dansare i andra sammanhang, trots att koreografi och pedagogik är lika viktiga inslag i själva utbildningen.
Helena Högberg var mycket stolt över sina elever vid genrepet i går eftermiddag och får medhåll av sin lärarkollega Kajsa Franke. De båda har också gjort var sin koreografi till elevernas uppvisning.

Samarbete
"Vårdans" är ett samarbete mellan Dansutbildningarna på Folkuniversitetet, Länsteatern och Gotlandsmusiken som mönstrar sin jazztrio och brasset under föreställningen. Jazztrion är flitigast och får spela vitt skilda stycken, från Händel till Fever Ray.
Brasset medverkar dessutom när eleverna dansar sista numret, Helena Högbergs koreografi "Bryt upp - den nya dagen gryr!", en titel hon hämtat från en dikt av Karin Boye.
Länsteatern medverkar med teknik och inte minst Ulf Grönhagens skickligt lagda ljusdesign som förstärker uttrycket i dansen och i några nummer är direkt omistlig.
Dansarna har även engagerat elever vid Tonsättarskolan som både komponerat musik och arrangerat redan skrivna stycken.

Tolv danser
"Vårdans" består av tolv olika danser och några speciella trender går inte att utläsa. I så fall skulle det vara dansen som uttrycksmedel för fritt skapande för att komma åt våra innersta känslor. Dansen som konstform har här en särställning att den kan tolkas helt fritt hos betraktaren och att den betyder olika hos oss alla. Bättre än så kan det helt enkelt inte bli.
Musiken som redan här berörts betyder också mycket för uttrycket, det kanske framgår allra tydligast där musiken är "tystnad".
Här får vi se fri dans i alla dess former, påfallande ofta med inslag av klassisk balett. Lika påfallande ofta använder sig dessa elever också av humor i både framförande och koreografier.
Här kan man också hitta mycket allvarligare teman, som fångenskap, mobbning eller varför inte om universums uppkomst.
Det är oftast vackert sinnligt och berörande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!