När den nya utställningen projekteras är ledorden äkta, levande och delaktighet, där en rad autetiska föremål ska samverka med moderna interaktiva lösningar.
Bland det mest autentiska som kommer att visas med den nya utställningen är det nu frilagda medeltida dasset som varit väl förseglat i det medeltida packhuset och det gamla kronobränneriet som i dag inrymmer Gotlands Museum.
- Något annat publikt medeltida dass finns inte att visa upp i Visby och vi var väl medvetna om att detta fanns. I och med ombyggnaden av den nya basutställningen fick vi tillfälle att plocka bort den stenvägg som i trehundra år dolt det medeltida dasset på tredje våningen, och som mynnar ut i den latrinkällare under museets källarvåning som är öppnad men aldrig utgrävd, berättar Gun Westholm, en av de många som just nu arbetar febrilt med att få den nya utställningen klar.
Inne på det medeltida dasset finns fortfarande fragment av den ursprungliga blå färgen kvar från 1300-talet. Dasset murades troligen igen på 1700-talet då byggnaden gjordes om till kronobränneri.
Människorna i fokus
Den nya utställningen som projektgruppens ledare och biträdande museichef Jenny Westfält berättade om i går, ska med familjen som målgrupp berätta om Gotland som en viktig plats i den medeltida historien.
Människan ska stå i fokus och historien ska berättas med utgångspunkt från kända historiska personer.
De teman som ska behandlas i en dramaturgiskt uppbyggd utställning är exempelvis kristnandet, Hansan och motsättningar mellan staden och landet, där några av de dramatiska höjdpunkterna blir 1361, sjörövarna och Visborgs slott.
Även om det varit svårt att hitta kvinnorna i historien så finns de med vid sidan av de påtagligt fler män som gjort avtryck i historien.
En av de kvinnor som tar plats blir hon som bar den guldring som nyligen överlämnats till museet, hennes namn fanns nämligen ingraverat i ringen.
Interaktiv pedagogik
Precis som med "1361, striden om Gotland" är det Desiree Kjellberg som står för den konstnärliga formgivningen, och även den här gången satsas det på hands-on-pedagogik, i form av spel, labyrinter och klättertorn för de yngsta.
Redan vid utställningens början kan man sittande vid asken Yggdrasil få höra trädet själv berätta sin historia, både på engelska, gotländska eller på gutamål i Ingrid Wahlgrens tappning, övervakade av ekorren Ratatosk och korparna Hugin och Mumin där uppe i asken.
Mycket krut kommer att läggas på att beskriva Hansan, där alla 220 hansestäder ska finnas med, och vad den superhandel som inleddes på 1100-talet hade för betydelse för alla rikedomar som samlades på Gotland.
Just nu är det fler än 100 personer som på något sätt bidrar till att skapa den här utställningen. Massor är kvar att både lösa och bygga, men projektgruppen som är indelad i fem undergrupper, marknad, innehåll/fakta, formgivning, teknik och pedagogik, är förvissade om att de ska hinna bli klara tills kungaparet anländer.