Utställning av 329 elever

Folkhögskoleutbildningen på Gotland är bred och innehållsrik. Det kan den konstatera som tar chansen att besöka alla utställningar som de 329 eleverna har arbetat med för att visa upp sina utbildningar.

Kultur och Nöje2006-04-27 06:00
För andra året är alla utbildningar samlade i Visby i ett stort expo, inte på samma plats men ändå inom så kort avstånd att man på ett enkelt sätt ska kunna besöka alla under en dag.
I Gotlandsbolagets garage, mitt emot kårhuset Rindi, ställer allmänna linjen, speciallinjen, behandlingspedagogerna, fritidsledarna och filmhantverkarna ut. Att samla alla utbildningarnas utställningar till Visby är också ett sätt för alla eleverna att mötas och se varandras arbeten.
Fotolinjen har en egen utställning på Konstmuseet och reportagelinjen har sin på Fotogalleriet medan textilkursen visar sina arbeten på Langska huset vid Kopparsvik.
Den 3 maj blir det musikelevernas egen dag. Då ordnas en konsert i Almedalen på eftermiddagen och en på Effes på kvällen. Här visar eleverna på pop/rocklinjen Ella i Fårösund, samt musiklinjen i Hemse, upp vad de lärt sig under sin utbildning. Men det går att provlyssna redan i dag i en hörna av garaget på Donnersgatan.
- Där finns en lyssningshörna där man kan lyssna på vad eleverna har jobbat med i egna projekt, berättar Lise Axelson, ansvarig för utbildningen.
Tittar man i programbladet för Folkhögskolans på Gotland expo får man en god överblick av denna sorts utbildning. Det som inte syns är den bredd som eleverna utgör. Här finns de som går direkt från gymnasiet tillsammans med personer som närmar sig pensionsåldern och utbildar sig för sin egen skull. Här finns de som ta ren paus från ett yrke eller högre studier, för att prova på folkhögskolelivet.
- Folkhögskolan på Gotland är den som växer mest i landet, konstaterar P-G Werkelin, biträdande rektor, som hoppas att fler gotlänningar ska få upp ögonen för denna utbildningsform på Gotland.
- Men egentligen är vi helt fel ute i det syftet, ansökningstiden går ju ut nu i dagarna. Men det primära med utställningarna är att eleverna som går nu, ska få visa upp vad de gör, tillägger han.

*
Den linje som har längst historia med utställningar är fotolinjen i Hemse. En utbildning som är populär och har fem sökande på varje plats. Nitton elever, sex killar och 13 tjejer, visar nu upp sina tolkningar av temat "Förhåll dig".
En spännande och tankeväckande utställning där det finns plats för både skratt, eftertanke, politik och tabun.
- Eleverna har arbetat hårt och målinriktad med utställningen och det märks. Den är välgjord och genomtänkt med bra och genomförbara idéer, berättar kursansvariga fotoläraren Katarina Grip Höök.
Funderingar om hur man förhåller sig till samhället, världen, attityder, känslor och människor i sin omgivning utgör en outsinlig källa för tolkningar och olika verkligheter. Eleverna har valt sina egna motiv utifrån sina egna förutsättningar och helheten blir spännande och väcker många egna tankar hos betraktaren. Precis som det är meningen att de ska göra.
Här finns en bildserie som visar vardagen för en präst i den liberala katolska kyrkan som dessutom är plastikkirurg och lever tillsammans med en man från en annan del av världen. Hans olika sidor av vardagen har skildrats i bilder av Christina Sundien.
Att placera en stereotyp i helt fel miljö får oss att få upp ögonen för våra egna fördomar och föreställningar om normer. En utpräglad glamour-bimbo a la Paris Hilton som handlar mat på Högbyhallen i Hemse kanske inte är det man väntar sig men hon finns här i fotoelevernas utställning, dokumenterad av Anna Rangstig.
Hur konst kan vara tillgänglig för vissa men inte andra, skildras av Erik Betshammar som hängt sin bild i det offentliga rummet där konsten också kan få betraktaren att reagera och agera, genom att till exempel riva ner den.
Louise Nilsson har träffat Felicia som lever i polyamori, alltså har flera olika partners där alla lever i samförstånd.
- Mitt avstamp var att få människor att tänka på att inte döma andra människor hur de väljer att leva sina liv eller vilka de väljer att älska, förklarar hon.
I fotovärlden har det hänt mycket de senaste åren. Mest vad gäller tekniken där så gott som alla i dag arbetar digitalt. Men det har gått snabbt.
- Jag satt och läste om kursen 2004 då arbetade 18 analogt och bara en digitalt. I år är det tvärtom, bara en enda har arbetat analogt till den här utställningen, berättar Katarina Grip Höök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!