Urpremiär signerad Ulf Palmenfelt när Länsteatern presenterar hösten
Dessutom kunde en nöjd teaterordförande Claes-Göran Nilsson i går meddela att teatern inte behöver utnyttja det lån man beviljats av kommunstyrelsen för att betala skadeståndet till förre länsteaterchefen Hans Rosenquist.
- Jag kan meddela den goda nyheten att vi fått återbäring på redan inbetald moms som täcker hela kostnaden, därför kommer vi inte att lyfta en enda krona av det beviljade lånet på 1,2 miljoner kronor. Återbäringen som redan är insatt på Länsteaterns konto var på nästan 1,3 miljoner så nu slipper vi räntor och amorteringar - och slipper vara satta i skuld, berättade Claes-Göran Nilsson.
*
Först på höstprogrammet blir en urpremiär den 20 oktober på någon av de gotländska bygdegårdarna. "Tavlar är väl ingen konst" av Ulf Palmenfelt heter monologen som fått undertiteln "Föreläsning: Den gotländska konsten i postmodern belysning".
På scenen kommer vi att möte den gotländske bygdegårdsvaktmästaren Olle som vet på råd då socknen får besök av den kände konstvetaren Sven A Ohlsson men som i sista minuten måste lämna återbud till sin föreläsning. Katastrofen står för dörren då Olle träder in i handlingen...
I rollen kommer vi att få se och höra Evert Jansson och för regin står Hans Henriksson med tre skådespelarsäsongers förflutet på Romateatern.
Efter bygdegårdsspelningarna kommer pjäsen - som utlovas både vara rolig och underfundig - att spelas som soppteater inne på Länsteatern i Visby i mitten av november.
*
Som scenlunch-, afterwork- och supéföreställningar kommer dessutom bjudas på att alldeles nytt sångprogram med Lena Bogegård och Lennart Bäck ackompanjerade av Anders Alm och Patrik Silvereke. Monica Dominique kommer att "hålla ett vakande öga" över repertoaren där de båda skådespelarna och sångarna öser ur den svenska visskatten från Bellman till Cornelis. Premiär den 1 december.
Ett gästspel i repris blir det 20-24 november då Emil Jensen återkommer med ett helt nytt program han kallar "Murar är bara broar på högkant". Som vanligt kommer han att kasta sig med dödsförakt mellan humor och allvar som visar att det egentligen är samma sak.
*
Ytterligare ett gästspel är inplanerat från Riks Drama. "Önskekonsert" av Franz Xaver Kroetz är en mycket vardaglig föreställning om ensamhet och kommer att spelas i ett helt vanligt vardagsrum någonstans i Visby under tre-fyra föreställningar 21-22 november.
På scenen - i detta vardagsrum - finns plats för ett begränsat antal åskådare, plus skådespelerskan Cecilia Nilsson. Gästspelet är ett första led i samarbetet med Lars Norén, som leder Riks Drama, och just nu planeras för ett regigästspel av Norén på Länsteatern 2009.
Under hösten påbörjas också projektet Länsdans på Gotland, som är ett samarbetsprojekt mellan Länsteatern och koreografen Helena Högberg. Kulturrådet har beviljat 500 000 kronor om året under tre år för att bekosta dansgästspel men också att producera egna produktioner på Gotland.
Helena Högberg vill under projektet förlägga repetitioner, men också föreställningar, till Sliteteatern som skulle fungera utmärkt för dessa dansföreställningar.
*
Redan nu avslöjar länsteaterchefen Monica Sparby att vårens stora satsning blir barnpjäsen "Sagan om den lilla farbrorn", en barnteaterklassiker som får premiär i slutet av februari i regi av Kalle Seldahl, son till Sven Wollter och Viveka Seldahl, som redan blev uppmärksammad under sin tid som regi-elev på DI.
Pjäsen innehåller en stråkkvartett och redan nu är det klart att den kubanske violinisten Emilio Estrada kommer att fungera som orkesterledare och att hans dotter Julia både har en roll i pjäsen och medverkar med sin fiol och blockflöjt i kvartetten. Övriga två musiker kommer Länsteatern att rekrytera via en audition.
- Pjäsen kommer att ha Per A Jonsson som scenograf och kommer att tillfredsställa alla nivåer av emotionella upplevelser, tror Monica Sparby.
Det blir Lennart Bäck och Lena Bogegård som spelar de två övriga rollerna i denna klassisker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!