Upphittat: en idiotisk amatör

Den som söker må finna. Mitt sökande härförleden har alltså gett resultat. En tvättäkta idiotisk amatör är funnen.

Foto:

Kultur och Nöje2019-11-29 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Somliga rader

”Idiot” kan alltså betyda den ”som tänker själv” och amatör ”den som älskar”. För 14 dagar sedan efterlyste jag här flera som tänker själva och visar passion för det de håller på med.

Nu har jag funnit en idiotisk amatör. Alfred Nobel. Ingrid Carlbergs nyutkomna och förträffliga biografi Nobel – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, utgör ett övertygande bevis om vad jag funnit. 

Alfred Nobel föddes i Stockholm 1833, men växte upp i Sankt Petersburg, bodde och verkade i (det som nu är) Tyskland och Frankrike, besökte regelbundet andra europeiska länder och även USA, dog i sitt hem i San Remo, Italien den 10 december 1896. Förvisso svensk medborgare, men hans svenska identitet måste sägas ha varit tämligen undanträngd, han hade t.ex. aldrig någon fast egen bostad i Sverige (i dagens främlingsfientliga Sverige hade han definitivt inte känt sig hemma). Han var en man utan land, kosmopolitisk europé. Och han hade inte heller några högre tankar om patriotism eller nationalism. Han gick sin egen väg med stark integritet, politiskt tämligen radikal och uppenbarligen ledsagad av ett finkänsligt moraliskt väderkorn. Han hade knappast gått i någon skola alls, han var autodidakt och ingen skolad vetenskapsman. Sentida forskare har beskrivit honom som ”en hyfsat duktig laboratorieassistent”. Men han var passionerat förälskad i sina experiment med krut, nitroglycerin och även mycket annat – väldigt mycket annat. Han var inte heller någon affärsman av rang. Han överlät gärna sådant på andra (som inte alltid hade något finstämt moraliskt väderkorn). Hans experiment kantades också av olyckor; åtskilliga människor i olika länder fick sätta livet till på grund av allt experimenterande. Det man då ska komma ihåg är att begreppen ”arbetsmiljö” och ”arbetarskydd” inte var påkomna när det begav sig. Ingen skugga just över Alfred. Och rik blev han – det arv som utgör grunden till Nobelpriset var i dagens penningvärde i miljardklassen.

Avslutningsvis: Jag har alltid sett Nobelfesten som ett tämligen ointressant överklassjippo (hur kan SVT visa flera timmar av andras middagsätande med kommentarer om håruppsättningar och klänningsmodeller?). Och nu är jag övertygad om att jag funnit en idiot som definitivt hade haft samma åsikt.

Hiss

Ingrid Carlberg – vilken bedrift!

Diss

Att efterlysa vuxna i politiken och samtidigt slå rekord i barnsligheter.