Unika krukor i Hamra

Det var stor spänning i luften när stenarna i ugnens öppning plockades bort en efter en.

Det var stor spänning i luften när stenarna i ugnens öppning plockades bort en efter en.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-05-28 01:07
Det var mycket Norge i Hamra i fredags.

När Göran Ringbom öppnade sin saltugn fanns en hel norsk delegation på plats och det låg mycket spänning i luften när stenarna till öppningen knackades bort en efter en.

Torgeir Leander Henriksen från Røros i Norge har haft ett samarbete med Göran Ringbom vid Eldrike i Hamra under många år. Norrmannen är särskilt intresserad av vedeldade ugnar och har själv bränt en hel del i Hamra som han har ställt ut hemma i Røros.

*
Ungefär hälften av de cirka 1000 krukor som fanns i ugnen i fredags var också Torgeirs och dessa ska han ta med hem och ställa ut i en utställning han kallar "Salt från Östersjön".

Gotland-Røros kommer att fortsätta att hålla kontakten, dels genom Torgeirs vänskap med familjerna Ringbom, dels genom att kommunen i Røros planerar ett samarbete med Konstskolan i Visby.

-Ja, vi har pratat om att ha nån tävling eller workshop där eleverna får skulptera i is och snö i Røros, vi har även funderat på vidareutbildning för konstnärer och konsthantverkare där man skulle kunna ha utbyte mellan orterna, berättar Örjan Ringbom, Konstskolan, som även han känt Torgeir i många år och Örjan har själv ställt ut i Røros som liksom Visby innerstad finns med på Unescos världsarvslista för sin gamla bebyggelse..

*
Men i fredags var det den stora ugnen i Hamra som var i fokus. Saltugnen har en volym på 10 kubikmeter och det tar tre dagar att nå rätt temperatur, 1380 grader. Till det går det åt lika mycket ved som behövs för att värma upp en villa ett helt år.

Kanske är det därför det är så ovanligt med tekniken i dag.

Men samtidigt är tekniken central i den allra senaste forskningen eftersom den används av bland andra Nasa för att få en stark yta på material till rymdfärjorna.

-Tänk en teknik som funnits sedan 1600-talet som fortfarande är synnerligen aktuell för rymdresor, säger Torgeir Leander Henriksen.

*
Tekniken går ut på att salt tillsätts när härden nått rätt temperatur, saltet förångas och blir till soda, leran i ugnen innehåller kisel och när kisel och soda förenas bildas glas. Ytan på saltbränt lergods blir därför superhård och lite "metallisk". I Sverige är Höganäskrukorna de mest kända föremålen tillverkade enligt tekniken.

Ytterligare en dimension finns i den bränning som nu är klar i Hamra och det är att i vintras gick en pråm full med timmer på grund till havs mellan Gotland och Öland. Timret har tagits i land av bönder på båda öarna och i Hamra har spillvirket använts i saltugnen vid Hamra krog och efter att ha legat i det salta vattnet gav det ytterligare sälta i processen.

*
Torgeir Leander Henriksen har gjort en film av hela processen från bärgningen av timret till den färdiga bränningen och filmen ska han visa hemma i Røros i samband med utställningen.

-Det är är unikt, påpekar han flera gånger.

När så föremålen kan börja plockas ur ugnen efter att den har svalnat cirka tre dagar, visar det sig att en hylla har givit vika och dragit med sig en hel del föremål som krossats.

-Det har aldrig hänt förr, konstaterar Göran Ringbom.

Det bildas snabbt en kedja av personer som hjälps åt att plocka ut alla föremål och ställa dem på bordet. Det vänds och studeras på alla unika små konstverk innan de ställs upp på borden för att sedan plockas in i butiken till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!