Unik utställning i Almedalen

Visst kan en bild på en mäktig lejonhanne mitt ute i bushen vara kittlande, men det är mötet med människor som varit största behållningen under resorna till världens alla hörn.
Fotografen Daniel Ohlsson älskar att resa och att dokumentera det han fått uppleva. Hela sommaren ställer han ut ett urval fotografier på Almedalens café och galleri.

En pojke som överlevde jordbävningen och vattenmassorna i byn Bukit Lavang i november 2003. Daniel Ohlsson hoppas kunna komma tillbaka på tioårsdagen efter katastrofen.foto: daniel ohlsson

En pojke som överlevde jordbävningen och vattenmassorna i byn Bukit Lavang i november 2003. Daniel Ohlsson hoppas kunna komma tillbaka på tioårsdagen efter katastrofen.foto: daniel ohlsson

Foto:

Kultur och Nöje2012-07-17 04:00

Daniel Ohlssons fall är benämningen "världens alla hörn" en ganska bra beskrivning på de resmål han dokumenterat med sina bilder.

I galleriet vid Almedalen visar han bland annat två foton som skapar en dramatisk atmosfär, tagna i byn Bukit Lavang på ön Sumatra i Indonesien i november 2003.

- Bilderna är tagna dagen efter en jordbävning där hälften av de 600 personer som bodde i byn sveptes med och dog när floden svämmade över. En reskamrat från Holland dog och själv var jag bara sekunder från att dö, berättar Daniel om händelsen som satt djupa spår.

Daniel tog några bilder av förödelsen dagen efter, men har ännu inte klarat av att resa tillbaka till byn, kanske blir det av vid tioårsdagen av katastrofen.


Himba-stammen
Daniel Ohlsson började sin karriär som fotograf när han jobbade på TV4:s webbredaktion, men de sista tio åren har han frilansat för TV4, olika magasin och en del reklamjobb. Han fotograferar mest, men det har också blivit en del texter under åren.

Ett av de uppdrag som återkommit under åren har varit att knäppa stillbilderna till programserien Robinson, som de senaste åren spelats in på öar i Filippinerna.

Ett av många porträtt av fårade och väderbitna människor kommer just därifrån, en av de skickliga hantverkare och snickare som jobbar med programserien, under en rökpaus.

Andra bilder som skapar ett visst avtryck vid utställningen är några porträtt av mor och dotter från Himba-stammen som lever i nordvästra Namibia, vid Kuene river vid gränsen mot Angola.

- Ett stolt, välmående folk som livnär sig på boskapsskötsel, berättar Daniel.

Uppväxt i Blekinge har han numera basen i Stockholm, men har också hittat ett återkommande sommarboende i Othem hos föräldrarna till en kompis.

- Gotland på somrarna har blivit heligt, en tid att vila från resorna jorden runt och även låta kameran ligga under några veckor, säger han.


Fastnade för Afrika
De första rese- och fotouppdragen tog Daniel Ohlsson till Sydostasien, samt Australien och Nya Zeeland. 2006 hamnade han för första gången i södra Afrika.

- Där fastnade jag totalt, säger Daniel och berättar att han älskar Afrika och att han numera reser dit fyra gånger om året.

- Folket i Botswana, Namibia och Sydafrika har en speciell stolthet och människorna där har lärt mig mycket om livet och framför allt om mig själv, förklarar han.

- Djurlivet är enormt, berättar han och visar några av bilderna från utställningen, men det är den klassiska bilden från lägerelden på kvällen då människorna berättar om sina liv som skapat de största intrycken.

- När man går tillsammans med bushmännen i Kalahariöknen inser man att det är mycket vi västerlänningar glömt bort, det enkla och basala i tillvaron. Det som skrämmer mig är att vi fastnat i en alldeles för snabb livsrytm och det är också därför jag kallar den här utställningen för "En avlägsen vardag", säger Daniel Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!