Unik dokumentation om kvinnokooperativ
Mellan 1991 och 2004 pågick något stort i Näs. Kvinnor gick samman och skapade ett livligt företagande i kooperativet Näsduken. Eldsjälen och initiativtagaren var textilkonstnären och professorn vid Konstfack, Wanja Djanaieff som hittade sitt drömhus i den gamla bygdegården i Näs och bjöd in socknens kvinnor till att göra något tillsammans.
Foto: Fotograf saknas!
Och nu finns denna historia dokumenterad i en film, gjord av Wanja Djanaieffs son Niklas som är filmare. I morgon kväll visas filmen i Missionshuset i Näs och den har gjorts med bland annat stöd av Framtidens Kultur som bidragit med 85000 kronor till projektet "Hur länge brinner en eldsjäl och måste allting vara för evigt?. Gotlands kommun avslog däremot förra året ansökan om stöd för att dokumentera de 14 åren med Näsduken i en film som även skulle kunna fungera som erfarenhetsmodell för småskaligt textilt hantverk. -Det är roligt att kunna visa upp all det arbete vi gjorde samtidigt som det kan fungera folkbildande för andra, vårt sätt att arbeta kan tillämpas överallt, förklarar Wanja Djanaieff som deltagit i ett utbyte mellan kvinnor på Zanzibar och Gotland för att delge sina erfarenheter från Näsduks-tiden. *
Gensvaret på inbjudan till världspremiären i Näs är lika stort som det var att en gång starta Näsduken, till premiären har 100 personer anmält sig. Filmen kommer på något sätt att göras tillgänglig för fler, just nu håller Wanja och sonen Niklas på att bränna ner filmen på dvd till alla kvinnor som var med i Näsduken. Utgångspunkten för kvinnornas arbete var att inventera och ta upp gamla mönster och textila traditioner, samt skapa nya, inspirerade av varandra och den särskilda omgivningen med fokus på naturen. Efter 14 år lades Näsduken i malpåse 2004 men historien finns nu kvar i filmen som innehåller både rörliga bilder från åren som gått men också stillbilder och intervjuer med de kvinnor som ingick i kooperativet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!