Ingenting är förberett när Hans Nyman slår an en ton eller ger ifrån sig olika ljud med hjälp av sin akustiska gitarr.
Gitarrens mikrofon är direktkopplad till de fyra datorer som styrs av kvartetten Sol Andersson, Johannes Ahlberg, Hampus Norén och Patrik Ohlsson, den sistnämnde skapar dock inte ljud utan visuella effekter och projektioner.
Tillsammans improviserar de bearbetningar av gitarrens ljud och de "visuals" som utlovas går från stillhet till kaos och regnbågens alla färger.
Gruppen Memo Cassette ger sin andra konsert någonsin i Almedalsbibliotekets foajé sent på onsdagskvällen.
Det är kul, det är smalt, men det måste bara upplevas när unga musiker fortsätter att passera gränser.
- Det finns ju inget givet svar på var gränsen går, menar Johannes Ahlberg.
Verbala noter
Fyra av de fem personerna i Memo Cassette är studenter på Tonsättarskolan och deras musik kan enklast beskrivas som elektroakustisk musik, improviserad med hjälp av verbala noter.
- Just det, vi kommunicerar nämligen med varandra på scenen under konserten. Uppmanar varandra att göra vissa saker, förstärka, minska eller betona, förklarar Sol Andersson.
Musiken kan också beskrivas som associationer utan förutbestämda regler, istället har de övat och lärt sig vad var och en har möjlighet att skapa med sina datorer.
För att göra det ännu mera begripligt kan man säga att de likt Theresa Andersson loopar och förvränger sig själva i realtid, men med hjälp av olika datorprogram blir det mera sofistikerat.
Olika varje gång
Varje stycke har sitt eget tema, men ändå låter det olika varje gång gruppen framträder eller repeterar.
- Det krävs mycket övning för skapa den här typen av musik, menar Johannes Ahlberg, den ende av de fem som inte studerar på Tonsättarskolan.
- När vi framträder på scenen så fungerar vi som kompositörer och musiker samtidig, dessutom skapar vi projektioner av musiken, säger Patrik Ohlsson.
Senast framträdde de vid Sirén-festivalen, Göteborgs musikhögskolas egen festival och motsvarighet till Tonsättarskolans Ljudvågorfestival.
- Vi fick många kommentarer efter den konserten, förklarar Hans Nyman.
Ges ut på skiva
Vid varje speltillfälle dokumenterar gruppen sin egen musik, att spara till eftervärlden och för att utvärdera sina insatser.
- Resultatet kommer dessutom att ges ut på skiva i maj i samband med Ljudvågorfestivalen, förklarar Johannes Ahlberg.
Resultatet lät ju så komponerat, förtydligar Hans Nyman.
- Förhoppningsvis kommer vi även att ge ytterligare en konsert under Ljudvågor, men det är ännu inte klart, förklarar Sol Andersson som även jobbar med det programmet.
Att gruppen fick idén till den här konstellationen och det här sättet att framföra elektroakustik musik beror på genren i sig.
- Det måste vara kul att komponera och spela och det är inte alltid kul att se en elektroakustisk konsert där tonsättaren sitter stilla vid sin dator.
- Här blir det betydligt mera aktion, lovar Sol Andersson.