Undersökning av vår utsatthet

Björn Erling och Lofina Evensen representerar en lång konstnärlig erfarenhet även om en av dem ställer ut sina verk för första gången. Trots långa liv och därmed erfarenheter slås man av den lust de delar med sig av när de tillsammans ställer ut på Gocart Galley i Visby.

Lofina Evensen har stickat den amerikanska poeten Emely Dickinsons värld.

Lofina Evensen har stickat den amerikanska poeten Emely Dickinsons värld.

Foto:

Kultur och Nöje2011-02-26 04:00

Trots det motsägelsefulla i paret Evensens titlar till sina utställningar på Gocart Gallery, Björn Erlings "Hemligheter" och Lofinas "Till minnet av..." så är det lusten att undersöka människors utsatthet och den värld vi lever som gäller för dem båda.

Björn Erling gör det ofta med svärta i blandtekniker och skulpturer, för Lofina är det stickorna och broderiet som gäller.

En bild i en tidning gjorde Lofina nyfiken på den amerikanska poeten Emely Dickinson som idag anses var en av de viktigaste amerikanska lyrikerna och som fått många efterföljare.

- Hon var före sin tid och hon gav aldrig ut några böcker innan hon dog 1886, i en ålder av 55 år. Då ansågs hennes dikter kontroversiella, men har senare fått stor betydelse, berättar Lofina.


Livets speglingar
Med hjälp av rundstickor och enkeltrådigt garn har hon på utställningen återskapat Emelys värld, hennes liv mellan himmel och hav, hennes hus och trädgård. Gjort oss nyfikna på hennes diktning...

Och med broderiet som uttrycksmedel har Lofina återanvänt det som hon hittat i gamla ödehus, en mjölsäck och ett gammal lappat lakan. Med all patina bevarad har hon fått föremålen att fortsätta leva - och växa.

Trots ett långt konstnärsliv och ansenligt många utställningar och offentliga verk anser Björn Erling att det är så mycket vi människor aldrig kommer att förstå. "Hemligheterna" i de nervtrådar som styr våra händer och vårt tänkande.

Han har funderat över den oro han känner inför livets speglingar när sanningen slår tillbaka. Ett av hans verk på utställningen består av tre speglar, "metaforer kring poesins oroliga speglar" där han syftar på melankolin i Baudelaires diktning, och även Forssell och Ekelöf.


Kriget i starkt minne
Och eftersom han har upplevelser av en så stor del av 1900-talet, med andra världskriget i starkt minne, frågar han sig vilken djävla värld vi lever i och om alla skeenden som visar att människan är det farligaste djuret.

- Vi är kanske inte så glada och spirituella av oss som vi tror, säger han.

Han upplevde personligen ruinerna i Berlin efter kriget och dessa återspeglas ofta i hans konstnärskap. Förgängelsen som med tiden får karaktär precis som människan som åldras.

På utställningen har han en centralt placerad skulptur, "en gravsten över världens helvete", som han uttrycker det.

Utställningarna som hade vernissage på Gocart Gallery i går kväll kommer att visas till och med 19 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!