Tyra och fåglarna

Självporträtt. Tyra Lundgren porträtterade ofta sig själv i sjömanskostym eller dandylika kläder.

Självporträtt. Tyra Lundgren porträtterade ofta sig själv i sjömanskostym eller dandylika kläder.

Foto: Foto: Gotland Museum

Kultur och Nöje2012-06-15 00:00

Utställningen är en av de större retrospektiva utställningarna som visats med Tyra Lundgren de senaste decennierna och är ett samarbete med Norrköpings och Mjellby konstmuseum och Gustavsbergs porslinsmuseum, samt konstvetaren Marika Bogren, som i samband med utställningen publicerat den första biografin om Tyra Lundgren.

Egna och lånade verk
- Tyra Lundgren är intressant, dels ur ett nationellt men också ur ett internationellt perspektiv. Samtidigt har hon också en koppling till Gotland i och med att hennes pappa var härifrån, hon var mycket här på somrarna och hon bosatte sig delvis i Fide på södra Gotland i slutet av sitt liv, säger Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för Gotland Konstmuseum.

Viktiga självporträtt
Angelica Blomhage vill att utställningen ska ge en bild av Tyras "mångfacetterade spektra" som både konstnär och konsthantverkare.

- Vi visar allt från hennes stengodsfåglar till hennes måleri, där hennes självporträtt är en viktig del. Dessutom visas stilleben, reliefer, litografier och glas.

Tyra Lundgren har främst uppmärksammats som konsthantverkare och hennes måleri var länge relativt okänt eftersom hon själv inte visade upp det utan höll det för sig själv. Självporträtten har dock uppmärksammats en del det senaste decenniet i samband med exempelvis genusforskning.

- Ibland klär hon sig i sjömansdräkt eller lite dandylikt i kostym, samtidigt som hon också porträtterar sig själv i alltifrån florhattar till kråsblusar, säger Angelica Blomhage.

Identitetsspel
Hon ska själv ha sagt att hon använde sitt eget ansikte som motiv för att det var det mest tillgängliga, men det finns också tolkningar om att det handlade om ett identitetsspel.

När Tyra Lundgren visas i Visby har man valt att lägga vikt vid den konstnärliga processen. Därför visas ett stort antal teckningar och skisser, ibland flera versioner av samma motiv.

Tyra Lundgren var även verksam som konstkritiker vilket kommer att uppmärksammas i konstloungen en trappa upp i museet. Där kommer också de två utställningarna Hon med fåglarna och Mårten Medbos Han med aporna att mötas. Det kommer att finnas texter av de båda konstnärerna och det kommer att visas dokumentärer och intervjuer. Det blir en plats för fördjupning.

Angelica Blomhage beskriver utställningen som ett gytter av skulpturer i glas, brons och keramik, målningar, teckningar, skisser, litografier och textilier.

Tyra Lundgren föddes 1897 och växte upp i Stockholm. Under 1920-30-talen bodde och arbetade hon främst i Paris, men även i andra delar av Europa.

Tyras pappa var från Gotland och hon tillbringade många somrar här som barn.

1949 skaffade hon Bredqvie gård i Fide tillsammans med väverskan Margit Graffman. Hon hade flera fåglar på gården som fick agera modeller i hennes skapande.

Under 1960-70-talen arbetade Tyra med större skulpturer i offentlig miljö och Solfågeln (1976) i Almedalen är en av dessa.

Tyra Lundgren dog 1979 och är begravd på Fide kyrkogård. Hennes gravsten är utformad som en av hennes reliefer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!